Kristendom och islam blandas med amuletter och offer till förfäders andar

41 min
Afrika är den mest religiösa kontinenten i världen. I norr dominerar islam, i söder kristendomen. Samtidigt lever de traditionella afrikanska religionerna kvar och praktiseras jämsides med de abrahamitiska religionerna.

Hur religionen i Afrika praktiseras och vilka attityder som präglar den har till stora delar hittills varit okänt, men nu har det ansedda amerikanska opinionsinstitutet Pew Institute i Washington gjort en stor undersökning som omfattar 19 länder söder om Sahara. Nio av tio tillfrågade säger att religionen är mycket viktig i deras liv. Utövarna är överlag toleranta mot varandra, men stora spänningar finns. De oroas för att sådan extremism som ledde till söndagens bombdåd i Kampala, då 76 personer dog, ska växa. 

Kuba friger  52 samvetsfångar efter förhandling med den katolska kyrkan. Sju av dem landade i tisdags i Spanien.

Frigivningen är "starten för en ny etapp i Kubas framtid", sade de sju före detta politiska fångarna i ett gemensamt uttalande sedan de landat på Madrids flygplats med sina familjer.

Varför valde den kubanska regimen att förhandla med den katolska kyrkan? Vilken roll har den på Kuba? Hör Lars Palmgrens analys.

Vad har dagens klimatdebatt gemensamt med 1300-talets debatt om digerdöden? Det forskar historikern David Larsson om. Gemensamt är att allt är människans fel. Gud eller naturen straffar de högmodiga som vågar sätta sig över naturens krafter. Bot och bättring är enda botemedlet.

Efter stark internationell opinion ställdes steningen in av den 42-åriga kvinnan Sakineh Mohammadi Ashtani i Iran. I fem år har hon suttit fängslad efter att ha dömts för påstådd otrohet. Hon har redan fått 99 piskrapp men det räckte inte för domarna. Hör hennes advokat och de krafter i väst som kämpar för att denna ovanligt grymma form av dödsstraff i Guds namn ska upphöra.

Utrikeskrönikan kommer från Louise Andrén Meiton i London.

Judiska församlingen i Stockholm får ny rabbin den 1 september. Vår Mellanösternkorrespondent Christer Fridén träffade honom på ett café i Jerusalem.  

Programledare: Peter Sandberg

Producent: Sören Wibeck