Brasiliansk klasskamp i Den andra mamman

6:28 min
Den brasilianska filmen Den andra mamman väckte stor uppmärksamhet i hemlandet för sin osminkade skildring av klasskillnader, nannys och moderskap. Nina Asarnoj har träffat regissören Anna Muylaert.

Hushållerskan Vals studiebegåvade dotter Jessica hinner knappt in i huset där hennes mamma jobbar innan hon börjar bryta mot reglerna. Hon ber att få sova i gästrummet, hon äter den bortskämde sonen Fabinhos favoritglass direkt ur paketet och blir visserligen knuffad ner i poolen, men ändå, bara att hennes arbetarklassceller cirkulerar i klorvattnet får husets härskarinna Barbara att omedelbart begära tömning och rengöring av poolen.

Bara att låta en hushållerskas dotter bete sig som om hon hade samma värde som sin mammas arbetsgivare, var alltså tillräckligt för att väcka debatt i Brasilien. Men Anna Muylert är van att bryta mot tabun. Hon tillhör själv den övre medelklassen och när hon väntade sitt första barn chockade hon sin omgivning med att vilja ta hand om barnet själv. Annars är det självklart för alla som har råd i Brasilien att anställa en nanny. Anna Muylaert berättar om en kvinna som till och med tog med sig nannyn in på förlossningen, så att hon kunde ta emot det nyfödda barnet direkt efter att det lämnat moderns kropp.

Och både i filmen och i verklighetens Brasilien, är det nannyn som barnet har sin närmaste och mest kärleksfulla relation till. Det är den svarta modern som visar känslor, och den vita är kall, säger Anna Muylaert.I Den andra mamman överger hushållerskan Val sin egen dotter Jessica för att i stället ta hand om lille Fabinho, en ljushyad medelklassprins. Det är till Val han går för att få tröst och kramar, inte till sin mediedrottning till mamma. Hon sitter antingen klistrad på en träningscykel eller pratar heminredning i TV.

Ja, den här filmen är ganska övertydlig, men i Brasilien har Den andra mamman väckt enorm debatt. Att avslöja dessa klassbundna mekanismer, det gör man bara inte. Men Anna Muylaert ställde kameran i köket och valde konsekvent hushållerskans perspektiv och det blev löjligt tydligt hur pappan i familjen inte ens orkar resa sig från stolen för att hämta en läsk. Eller hur Val inte ens stoppat tån i poolen efter femton år i familjen. Men de som reagerat starkast på filmen är kanske den yngre generation arbetarklassbarn, som likhet med Vals dotter Jessica, nu fått möjlighet att studera på universitetet. För det är därför hon besöker sin mamma. Jessica ska söka till en arkitektutbildning.

Anna Muylaert berättar att Jessica, som hon trodde bara var en rollfigur, finns i verkligheten. Hon har mött mängder med Jessicas i samband med att hon varit ute och visat filmen. Unga kvinnliga studenter har storgråtande och skakande i hela kroppen berättat för Anna att de ÄR Jessica, att de delar hennes erfarenhet. Att de precis som hon har fått möjlighet att studera, trots att de har arbetarbakgrund. För efter hundratals år med överklassen vid makten i Brasilien, skedde en förändring 2003 när president Luiz Lula da Silva blev president. Han kom själv från en fattig by på landet och gjorde det möjligt för arbetarklassens barn att studera. För ännu mer förbjudet än att bada i överklassens swimmingpools är det att gå på universitetet, berättar Anna Muylaert.