Nelson Mandela och kampen mot apartheid

85 min
Nelson Mandelas kamp för frihet i motståndsrörelsen ANC var lång och dramatisk. Från den fredliga kampen på 40- och 50-talet, den väpnade grenen Umkhonto we Sizwes sabotage och bombdåd på 60-talet och de 27 åren i fängelse till frigivningen och att Mandela blev president 1994.

”Apartheid är ett i grunden ondskefullt system” 

Olof Palme

”Apartheidpolitiken i Sydafrika är vidrigare än något annat”
Ingvar Carlsson

Apartheidregimen införde ett omfattande system av raslagar och målet var rasåtskillnad. De vita hade makten och friheten och de svarta var förtryckta. En svart fick inte ens gå in genom samma dörr som en vit eller sitta på samma parkbänk. Skyltarna där det stod Whites Only fanns överallt. Regimen hade en stark militärmakt och var en hård polisstat. Apartheidtiden kantades av massakrer, raskravaller, avrättningar och massdemonstrationer.

Dokumentären handlar om Nelson Mandelas och motståndsrörelsen ANCs kamp mot apartheid som ledde till att Sydafrika blev demokratiskt.

I dokumentären intervjuas bland andra Ahmed Kathrada, som suttit i fängelse med Mandela i 27 år och varit hans följeslagare i kampen sen 40-talet, Dave Steward, president de Klerks statssekreterare, Archie Whitehead, som blev ANC-aktivist på 70-talet, Auburn Daniels, aktivist på 80-talet och Ingvar Carlsson.

Hör Bengt Therner rapportera direkt från frigivningen av Nelson Mandela 11 februari 1990.

Producent: Daniel Värjö
Sänds första gången: 1 augusti 2010