Marika Lagercrantz är på jakt efter den deprimerade kvinnan

30 min
Marika Lagercrantz är på jakt efter den deprimerade kvinnan. Kvinnor mår psykiskt mycket sämre än män, i alla åldrar, över hela europa. Vad beror det på? Och hur påverkar det vår bild av kvinnan?

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) så är psykiska problem och stressrelaterade sjukdomar ett av de största problemen vi har i Europa. Kvinnor mår mycket sämre än män, och de yngre kvinnorna mår sämre än vad de någonsin gjort förr. Vad får det här för konsekvenser? 

Marika Lagercrantz är på jakt efter den deprimerade kvinnan. Hon berättar historien om hur kvinnor sen 1800-talet har biologiserats och sjukdomförklarats. Hon berättar om hur hennes farmor spenderade sitt liv på Långbro och som till sist lobotomerades. 

Yasmine Makki kraschade efter att hon läst på ett universitet i England. Hon åkte hem och efter en tid blev hon inlagd på S:t Görans psykiatriska mottagning. Hör hennes berättelse om att försöka få tillbaka sin identitet, om mediciner och om att få diagnosen depression. 

Uppe i Umeå arbetar professor Anne Hammarström. I hennes arbetsrum i den gamla sjukhusbyggnaden berättar hon historien om diagnosen depression och om vilka konsekvenser bilden av den deprimerade kvinnan får inom vården. Om hur mannen undersöks och kvinnan diagnostiseras och medicineras.