Huden – vårt mest moderiktiga organ

54 min
Det är inte bara våra kläder som påverkas av modets växlingar, det gör även vår hud.

Eller snarare har inställningen till huden skiftat med tiden och avgjort hur mycket, hur lite – och inte minst vilka delar av den – som vi väljer att visa, eller dölja.

Framförallt har åsikterna om hur mycket hud en kvinna bör visa varit många, och starka, under årens lopp. Men även män har varit bundna av etikett, och klass. Men i en stor del av världen – inte minst här i väst– har man under historien varit rörande överens om en och samma sak – att en bra hud är en ung hud. Inte sällan har idealhuden dessutom varit sparsamt exponerad – och blek.

Då huden peakar ganska tidigt i livet, för att därefter bli allt tunnare och torrare och mindre elastisk – och därmed rynkig och skrynklig – så har strävan efter att bibehålla dess spänst och ungdomliga utseende föranlett en hel del fantasifulla åtgärder för att locka fram en look av fräschör. Något som man försökt uppnå genom allt från att täcka den med tyg till smörja in den med saker som citronavkok, mjölk, urin och avföring från olika djur.

Att som idag självklart exponera stora delar av huden – armar, ben, rygg och mage – och till och med rumpans myntinkast – är ett förhållandevis nytt fenomen. Det är bara sjuttio år sedan fransmannen Louis Réard ställde till med en sorts nakenchock, och började flytta fram gränserna för vad som var okej att visa. I juli 1946 lanserade han ett nytt badklädesplagg kallat ”bikini”. Men han hade svårt att hitta en modell som ville ställa upp. Han fick istället anlita en professionell nakendansös från den kända revyteatern Casino de Paris.

I veckans program pratar vi med Ulrika Dahl, docent i genusvetenskap, för att ta reda på hur kvinnligt kodade kläder, som exponerar mycket hud, kan få en ny och modern betydelse. Vi tar också en närmare titt på en annan sorts hud – läder. Vi har träffat Eva Jangen, som driver en second handbutik full av gamla skinnjackor. Och så tar vi reda på varför rumpan har hamnat i fokus när det gäller nya typer av skönhetsbehandlingar.

Veckans gäst är Christoph Martschin, hudläkare.