Gängkultur: en farsot som sprider sig

13 min

Los Angeles gängkultur har muterat – från lokala gatugäng till transnationella gängnätverk som påverkar samhällen långt utanför Los Angeles. Det handlar om gäng som har spridit sig över hela Centralamerika, med tiotusentals medlemmar.  Men polisiära insatser räcker inte, man måste angripa den bakomliggande strukturen, skriver journalisten och juristen Tom Diaz i sin nya bok. 

USA:s fängelser fungerar som drivhus för gängkriminalitet och migrationspolitiken är en viktig orsak till att gängen sprider sig till andra länder, anser Tom Diaz, som vill angripa den bakomliggande strukturen: rasismen, marginaliseringen och den missriktade kriminalpolitiken.

Mattias Hagberg har läst Tom Diaz bok No Boundaries – Transnational Latino Gangs and Law Enforcement.

Nu uppmanas kineser bättra på sin image i samband med världsutställningen i Shanghai, som öppnar den 1 maj i år. Bland annat försöker myndigheter övertala invånare att överge den gamla sedvänjan att gå ut på stan i pyjamas.

Jan Olof Nilsson berättar i dagens Obs om pyjamasdebatten, som inte är så konstig som det kanske låter: i trånga städer har människor alltid vidgat gränsen för vad som räknas som "hemma" och gjort hela kvarteret till sitt vardagsrum.

Inslaget är en repris från den 9 februari 2010.

Litteratur:
Tom Diaz: No Boundaries – Transnational Latino Gangs and Law Enforcement (The University of Michigan Press, 2009)
Länkar:
Artikel ur Los Angeles Times om gängkriminalitet i Los Angeles
Den amerikanske fotografen Justin Guariglias bilder från boken Planet Shanghai