Den goda viljan

42 min
Kosmo handlar om konst som vill påverka

Quiet heter en kritikerrosad dansföreställning som handlar om Israels alla minoriteter; judar med rötter från jordens alla hörn, om palestinier som blivit en minoritet i landet, och om våldet, misstron mellan landets alla grupperingar. De fyra dansarna är både judiska och arabiska israeler och verket har skapats utifrån de möten och konfrontationer som uppstod under repetitionerna. Koreografen Arkadi Zaides säger att han hellre vill väcka frågor än ge svar. Ambitionen är att publiken ska vara blandad - både judar och araber - och efter varje föreställning sker samtal om hur det är att leva i landet i Israel. Negar Josephi mötte koreograf och dansare på plats.

Stadsdelen Watts utanför Los Angeles förknippas med fattigdom, gängvåld, droger och hög arbetslöshet. Det var här som den svarta bilisten Rodney King 1992 misshandlades av två vita polismän och det var också här på 60-talet som våldsamma raskravaller utspelades. Watts har ett dåligt rykte och få kommer på tanken att besöka stadsdelen och många av invånarna i Watts lämnar i sin tur inte området. Det var mot den bakgrunden som sex teater-och musikgrupper beslutade sig för att dra igång projektet Meet Me @ Metro. Man har satt upp föreställningar längs med tunnelbanelinjerna The Red and Blue Line och tanken är att föra kulturen till Watts, liksom att ta med en teaterintresserad publik till en plats de sällan eller aldrig besökt.
Claes Andreasson har varit med under resans gång och bland andra mött projektets konstnärliga ledare Guillermo Avilés-Rodriguez.

Dessutom medverkar regissören och dramatikern Farnaz Arbabi, som fått både priser och uppmärksamhet för sina socialt laddade och politiskt medvetna teateruppsättningar. Hon har bland annat regisserat en egen version av Vilhelm Mobergs nationalepos Utvandrarna på Riksteatern – en bearbetning där Karl Oskar och Kristina istället blivit flyktingar i Sverige, idag. Hon har också satt upp Jonas Hassen Khemiris Invasion på Stockholms Stadsteater och en bearbetad version av Tjechovs Måsen på Backa Teater i Göteborg. Hur ser hon på sitt sociala uppdrag, som regissör?

Och så har Kosmo träffat serieskaparen Charlie Christensen och fått reda på hans antihjälte Arne Ankas senaste politiska funderingar.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl