Europeisk antisemitism och amerikansk islamofobi

14 min
Lawen Mohtadi om Anthony Julius bok ”Trials of the Diaspora”, som handlar om antisemitismen I Storbritannien. Fredrik Pålsson sammanfattar en artikel av den amerikanske statsvetaren Peter Beinart i New York Review of Books. Beinart kritiserar amerikanska, judiska organisationer som ADL (The Anti-Defamation League) för att bara försvara liberala värderingar på hemmaplan, medan de inte kritiserar ultrakonservativa krafter i Israel. Pernilla Ouis om John L Espositos bok ”The future of Islam”.

En intensiv debatt om Israel och Palestina konflikten härjar just nu över världen, efter den israeliska attacken mot Ship to Gazas hjälpsändningar i förra veckan. När det gäller kritik av Israel står alltid antisemitismen och lurar i vassen. Många debattörer klumpar i sin kritik av Israel ihop israeliska kommandosoldater med judar i största allmänhet och håller samtliga ansvariga för staten Israels övergrepp. Samtidigt är ultrakonservativa israeler inte sena att beskylla de som kritiserar Israels agerande för just antisemitism.

Anthony Julius har inte bara gjort sig känd som prinsessan Dianas advokat i skilsmässoförhandlingarna med prins Charles, utan också som en engagerad akademiker i kampen mot europeisk antisemitism. Lawen Mohtadi har läst hans nya bok Trials of the Diaspora.

John L Esposito, amerikansk islamolog vid Georgetown University som ägnat hela sitt liv åt att försöka förklara islam för västvärlden. I sin nya bok The Future of Islam skiljer han mellan situationen för muslimer i Europa – där de är procentuellt fler, lågutbildade, dåligt integrerade och utsatt för ett islamofobiskt tryck – och ett USA där muslimerna är mer välintegrerade och inte betraktas som ett specifikt problem. Pernilla Ouis menar dock att Esposito inte problematiserar tillräckligt mycket i sitt porträtt av muslimerna i väst.

Litteratur och länkar:
Anthony Julius: Trials of the Diaspora (Oxford University Press, 2010)
John L Esposito: The Future of Islam (Oxford University Press, 2010)
Peter Beinart i New York Review of Books, Juni 10, 2010: The Failure of the American Jewish Establishment