Gävlemoské sägs sprida extrem form av islam – imamen Abo Raad svarar på kritiken

45 min
Moskén beskrivs som ett fäste för salafism, för att sprida en extrem form av islam och företrädare sägs ha hyllat IS. Vår reporter Alexandra Sandels har träffat imam Abo Raad som svarar på kritiken.

Tidningen Gefle Dagblad har i en serie artiklar granskat moskén i Gävle, och de påstådda kopplingarna till radikal islamism. En rapportering som bland annat lett att chefredaktören mordhotades för ett par veckor sen. Gävleimamen Abo Raad pekas ut som den andliga ledaren för den här rörelsen i Sverige, och nu svarar han alltså på anklagelserna.

Till vår studio kommer också Susanne Olsson, professor i religionshistoria vid Stockholms universitet som forskat om just salafism, och Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna.

Möt också författaren Vibeke Olsson i ett samtal om ensamhet och gemenskap i frikyrkan. Drömmen om Elim heter hennes nya bok, om en frikokyrkoförsamling i 80-talets Stockholm som ställs på prov.

Och så träffar du Semanur Taskin, 22-årig politiskt aktiv muslim som nu hoppar av sin post som språkrör för Grön ungdom i Stockholm. Hon känner sig misstänkliggjord och inte längre trygg i politiken. Varför? 

Dessutom: vilket gudomligt inflytande har egentligen sångerskan Beyoncé? Hör Palmira Koukkari Mbengas krönika.