Forskare skapar mjölk utan kor – och kött utan djur

20 min
Unga biokemister säger sig kunna tillverka riktig mjölk utan att använda kor. I stället skapas mjölken ungefär som man brygger öl. Ny teknik öppnar också för mammutstek till middag, odlad på celler.

Det är inte bara kött som går att tillverka genom cellodlingar i laboratorium. I en rad projekt jobbar forskare med att skapa allt från noshörningshorn till hajfenor, läder, äggvita, ost och fiskkött. Kanske mest lovande och realistiskt i det korta perspektivet är dock mjölk.

En som provsmakat en nästan färdig version av den nya mjölken är Gilonne D'Origny. Hon är utvecklingsdirektör på organisationen New Harvest som stöttar forskning med målet att ersätts djur inom livsmedelsproduktion.

Enligt henne går mjölken inte att skilja från vanlig mjölk tillverkad i ett kojuver. Men mjölkforskaren Åse Lundh på SLU i Uppsala är skeptisk. Hon anser inte att det här går att kalla mjölk även om innehållet nästan helt motsvarar komjölk. Emma Ternman, forsknings- och undervisningssamordnare på Lövsta forskningscentrum, tar oss med in i en högteknologisk ladugård och reflekterar över den mödosamma arbete som idag krävs för att skapa mjölk.

I programmet medverkar också Helena Röcklinsberg, docent i etik och universitetslektor i djuretik på SLU och Julie Gold, viceprefekt för forskarutbildningen i biologisk fysik på Chalmers