Världens mörkaste land?

70 min
Vem var det som bestämde att Sverige internationellt skulle marknadsföras som ett blomsterprunkande Astrid Lindgren-land, idel skärgårdsfantasier och kärleksfestivaler?

Handlar det bara om att profilera sig mot Finland, som redan hunnit först med att paxa platsen som deppigast i Norden? Hur såg referensgruppen ut egentligen?

För det som verkligen drar ute i världen, det Sverige som allra mest fascinerar och förför, det är ett land med skuggor och seriemördare, vättar och våldtäktsmän, pestmaskelectro och Blackebergsvampyrer.

Vi bjuder in musikjournalisterna tillika metalhuvudena Ika Johannesson och Fredrik Strage till studion för att presentera den mest ondskefulla musiken som någonsin spelats in i Sverige. Vi möter ryska svartcore-bandet Svartby och finländska trollmetalpionjärerna Finntroll, som spelar in sina metalskivor på svenska eftersom det är världens ondaste språk.

Handelsministern Ewa Björling listar de viktigaste ångestagenterna (hennes term!) i svensk kulturexport och tar helt oprovocerat upp dödsmetallen på listan.

Ett gripande reportage från lågprishipsterjeansaffären på Södermalm i Stockholm spårar det utrotningshotade upp-och-nedvända korset på bolagets dödskallelogotyp.

Dessutom får vi höra om hur segt arbetet gick när Republikanska föreningen försökte boka svenska pop- och rockartister till sin alternativa kärleksfest för dem som inte vill engagera sig i prinsessbröllopet. Rocka röven av hovet eller spela på Love 2010? Den svenska artistkåren verkar luta åt det senare. Men P3 Kultur gav sig ut på jakt efter rikets sista republikanska rockers. De finns där man minst anar det.