Kaputt av Curzio Malaparte och Kriminellt: Par i brottsligt berättande

44 min
Biblioteket med Kriminellt. Italienaren Curzio Malaparte var publicist, fascist och kommunist. Som krigskorrespondent följde han med fälttåget mot Ryssland 1941. Han bevittnade tyskarnas pogromer i Rumänien, och den ohyggliga behandlingen av judarna. Han skrev en grym, surrealistisk bok ”Kaputt” 1944 om vad han sett under kriget. Det blev en stor succé och boken har nu åter givits ut på svenska. I Kriminellt med Anna Tullberg träffar vi flera framgångsrika deckarpar, bl a miljonsäljande duon Anders Roslund och Börge Hellström.

Curzio Malaparte var publicist, fascist och briljant stilist. Under andra världskriget var han korrespondent för tidningen Corriere della Sera och följde fälttåget mot Ryssland 1941. Han bevittnade pogromer i Rumänien och åt flotta middagar med tyska officerare i Warszawa. Han förutsade Tysklands nederlag och sattes i fängelse. Kaputt från 1944 är hans surrealistiska och märkliga krigsskildring som genast blev en internationell succé. Kaputt är inte minst en tidig rapport om förintelsen. Maarja Talgre berättar om Kaputt och dess författare med hjälp av Mikael Timm, Mikael van Reis och
uppläsaren Ludvig Josephson.

Kriminellt

Är det bättre att vara två hjärnor som skriver istället för en? Allt fler väljer att skriva deckare ihop. I Kriminellt möter Anna Tullberg de framgångsrika franska systrarna som kallar sig Claude Izner - och gör ett arbetsplatsbesök hos miljonsäljande författarduon Anders Roslund och Börge Hellström.