Centrum

42 min
Kosmo har tema centrum

"Alla vägar bär till Rom", så lyder ett gammalt bevingat ordspråk. Rom är väl inte längre det centrum det en gång var, men nu i helgen är Rom aktuellt eftersom det nya konstmuseet Maxxi slår upp portarna. Till öppningsdagen nu på lördag släpptes 15 000 biljetter till allmänheten som tog slut på ett nafs. Arkitekt till museet är en av världens just nu mest hyllade arkitekter Zaha Hadid, född i Irak, numera verksam i London. Kerstin Berggren har träffat henne och hennes arbetspartner Patrik Schumacher.

Fotografen Jens Assur, är aktuell med ett stort projekt kallat Hunger, där frågor ställs om överkonsumtion, jordbruk, fördelning av resurser och energiförbrukning, inte minst i form av både bilåkande och flygande. Projektet har resulterat i en utställning på Kulturhuset i Stockholm och fem fotoböcker med förord skrivna av Lena Andersson, Per Svensson, Lotta Gröning och Sverker Sörlin, samt Jens Assur själv. Anneli Dufva har mött honom

Ett av de stora namnen på den internationella konstscenen på senare år är Pascale Marthine Tayou. Han är född 1967 i Kamerun i Västafrika, idag bor han i Gent i Belgien och har världen som sitt arbetsfält. Just nu har  Pascale Marthine Tayou iscensatt en stor utställning på Malmö Konsthall  med titeln Alla vägar går till Malmö. Tayous genombrott kom på den stora konstutställningen Documenta X i Kassel 2002 som det året leddes av Okwui Envezor. Den västerländska konstscenen skakades då om när de globala frågorna krävde och tog sin plats. Den senaste stora utställning Pascale Marthine Tayou deltog i var Venedigbiennalen i somras där han hade byggt upp en högljudd, myllrande afrikansk by. Han är nu också aktuell på Världsutställningen i Shanghai.
I konstvärlden ses han som en av uttolkarna av det postkoloniala Afrika. Cecilia Blomberg träffade honom på Malmö Konsthall och träffade en konstnär som vägrar låta sig sorteras in under några kategorier.

Under våren har den albanska konstnären Helidon Gjergji ställt ut på Botkyrka konsthall utanför Stockholm. En utställning om hur medier påverkar oss både som individer och kulturellt. På förra årets Venedigbiennal representerade han Albanien. Gjerdjij berättar för Kosmos Marie Liljedahl om hur det var att växa upp med en känsla av att vara avskuren från centrum, matad med socialistisk tv-propaganda och ändå på djupet påverkad av den västerländska tv man kämpade hårt för att få in i sina apparater.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl