Jan Björklund: Ingen burka eller nikab i klassrummet

44 min
Muslimska kvinnor får klä sig som de vill på fritiden, men i klassrummet ska de inte bära burka eller nikab. Det säger Jan Björklund i Människor och tros partiledarutfrågning. Man måste kunna se varandra i ansiktet. Undervisning är kommunikation. Om DO i ett kommande besked ger kvinnor rätt att dölja ansiktet kan han återkomma med förslag.

Han vill inte ha separat simundervisning för flickor och pojkar, och i Sverige måste man skaka hand med kvinnor. Vi kan inte vara så toleranta att vi accepterar diskriminering av kvinnor, säger han och förutser att värdefrågor kommer att vara närvarande i svensk politik lång tid framöver. Av rädsla för att bli kallad islamofob undviker en del politiker att diskutera frågorna, men vi måste diskutera toleransen och dess gränser utan att bli kallade islamofober, säger han.

Det är illa ställt med religionsfriheten på många håll i världen. Det konstaterar den Washingtonbaserade United States Commission on International Religious Freedom i sin årliga rapport. 28 länder beskrivs som särskilt problematiska. Bland dessa finns Saudiarabien, Pakistan, Kina, Uzbekistan och Nigeria. I Nigeria höggs förra helgen tre muslimska herdar ihjäl av kristna ungdomar utan att förövarna greps. Nigeria har ett särskilt ansvar som Afrikas folkrikaste land, säger Knox Thames, policyansvarig vid kommissionen. Landet deltar i fredsbevarande insatser i världen, det kan ta itu med allmän kriminalitet och trafficking, men har trots omfattande religiöst våld inte ställt en enda förövare inför rätta. 

       

Utrikeskrönikan kommer från Per Eurenius i Berlin och handlar om den lutherska ärkebiskopen Margot Kässman som körde på fyllan och som nu gjort comeback som kyrkoherde. Hon firas som en rockstjärna!

Vår korrespondent i Östeuropa, Maria Persson-Löfgren, besöker ett grekiskt kloster på turkiskt område på Cypern. Det ligger ensligt vid havet och vaktas av en ensam munk, som snäser åt besökare att han inte vill prata med dem. Påven kommer till Cypern i början av juni, men att han skulle hitta ut till klostret är inte troligt.

Nederländerna håller nyval den 9 juni efter att regeringen sprack tidigare i år. Partiet PVV, Frihetspartiet, lett av den kontroversielle Geert Wilders har med sitt antimuslimska budskap haft framgångar i lokalvalen och spås nu bli ett av de största i det Nederländska parlamentet. Hur påverkas de nederländska muslimerna av stämningarna i valrörelsen och vad blir deras svar på den islamfientliga retoriken? Människor och tros Åsa F Vestergren ringde Umar Mirza på webbsajten "Vi stannar här" som skapats av unga muslimer som vill få sin röst hörd i debatten.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Sören Wibeck