Hunden – en levande accessoar på modet

54 min
I veckans program ska vi nosa på hundar, varelser med måttligt modeintresse – men med hög trendfaktor. För inte ens jyckar kan helt ducka för modetrender.

Tyvärr, vill man inflika. Det är ingen tillfällighet att alltfler chihuahuas och yorkshireterriers överges, eller lämnas bort. Att ha en liten hund i handväskan – något som den tidigare överallt förekommande Paris Hilton bidrog till att lansera över världen – är idag en lika stendöd trend som Paris Hiltons karriär som it-girl. Idag är det snarare franska bulldoggar som bör se om sina pensionsförsäkringar.

Hundar har förstås länge betraktats som mer eller mindre moderiktiga, beroende på hur de sett ut. Det visar inte minst konsthistorien, där vissa raser förekommer flitigare än andra, under olika epoker. Kungligheter och societetsmänniskor har ofta porträtterats med ”de allra senaste” modellerna, hundar som har importerats eller korsats fram.

Men idag är det snarare inom modevärlden man hittar de trendsättande hundarna. Donatella Versace visar självklart upp sig på Instagram med sin Jack Russelterrier vid namn Audrey på jobbet, gymmet och i poolen. Självklart bär hunden utsirade halsband från märket. Känd från Instagram är även Neville Jacobs, den amerikanske modeskaparen Marc Jacobs bullterrier. Det vill säga de bedårande hundar som ser ut som kompakta grisar med pokerfejs.

På sitt eget Insta-konto – som har nästan 190 000 följare – visar Neville Jacobs ofta upp sig i människokläder av husses design. 2015 blev han omslagspojke på den amerikanska tidningen Paper. Samma år blev han kallad för ”den hårdast arbetande hunden i modebranschen” av New York Times, som gjorde, och lade ut, en videofilm om en dag i hans liv på sin hemsida. Tack vare internet och sociala medier sprids även information om modeskapares hundar snabbare idag, och får dem att bli kändisar i sin egen rätt.

I veckans program besöker vi en modellagentur för hundar. Idag anlitas nämligen mode- och skådespelarhundar flitigt i allt från film till modejobb och reklam. Vi träffar Christina Röed som har agenturen Dogmodel & Co. Vi pratar också med Agneta Hertbris Bollemark som sedan 20 år tillbaka driver Husdjursspinneriet där hon spinner garn av päls från hundar, katter och andra husdjur. Vi diskuterar även hundutställningar med exteriördomaren Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben. Och så pratar vi med den kanadensiska fotografen och konstnären Shari Hatt som 2004 fick i uppdrag att ta porträttbilder av modeskaparen Alexander McQueens tre hundar – Minter, Juice och Callum.