Ögonexperimenten – hinnorna, pengarna och etiken

19 min
I tredje delen av Ögonexperimenten avslöjar vi de dyra konsekvenserna för forskningsledaren, och hur Vetenskapsrådet nu föreslår extra kontroller för att ha koll på svensk forskning utomlands.

Konstgjorda hornhinnor från Linköping har använts på svårt sjuka och nästan blinda patienter i Ukraina, trots att hinnorna egentligen var tänkta till grisar.

Ögonexperiment har skett i Ukraina på tre svårt synskadade patienter, trots att de inopererade hornhinnorna från Linköping inte var färdigtestade på försöksdjur.

Hornhinnorna visade sig fungera utan att skada människorna, enligt den vetenskapliga studien.

– Det är ingen ursäkt i rysk roulette att det klickade och inte small, för det fanns ju en risk att det kunde ha smällt, säger medicinetiker Erik Malmqvist.

Den framgångsrika professorn vid Linköpings universitet som utvecklat de konstgjorda hornhinnorna fälls för att ha agerat oaktsamt och för att hon satt sitt namn på en vetenskaplig studie, trots att hon säger att hon inte kände till när experimenten skedde.

Den kritiserade professorn överklagar beslutet. Samtidigt drar Vetenskapsrådet in sitt pengastöd till forskaren.

– Det är tredje gången i historien vi drar in pengar på det här sättet, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet.

I programmet medverkar Johan Söderholm, dekanus vid medicinska fakulteten i Linköping, Lars Terenius, vetenskaplig granskare, Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet, Erik Malmqvist, medicinetiker Linköpings universitet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  - The Unexplained
  Album: The Unexplained
  Kompositör: Andy Grossart, Michael Groth, Colin Hewinson, Paul Williams
  Bolag: Chappell Recorded Music
 • 12.13
  Simon Haram, The Duke String Quartet, Martin Elliott - Facades
  Album: Frame
  Kompositör: Philip Glass
  Bolag: Black Box Music