Matmyter och existentiella hemmavideor

45 min
Hur står det egentligen till med vår matkultur? Hinner vi, vill vi laga och äta tillsammans? De tycks finnas ett glapp mellan våra föreställningar om andras köksliv och hur det verkligen är. För några år sedan visade undersökningar att vi ägnar en kvart åt att laga mat per dag. Men är det verkligen hela sanningen? Analysfirman United Minds visar i en ny undersökning att 85% av svenskarna äter tillsammans varje dag. Dvs inte ensamma med en gaffel och en sushilåda på diskbänken. Och hur kommer det sig att våra matvanor är så förknippade med stress skuld och skam? I Nya Vågen diskuteras de olika buden kring våra matvanor med omvärldsanalytikern Ingela Stenson, Coops tidigare provköpschef Christina Möller och matbloggaren Lotta Lundgren som ledde SVT:s matserie ”Landet brunsås”. Den 33-åriga israeliska konstnären Keren Cytter hör till de senaste årens mest uppmärksammade nykomlingar. Dessutom hör hon till de mest produktiva, med mer än 50 videoverk, tre romaner, ett operalibretto, och så l

Hur står det egentligen till med vår matkultur? Hinner vi, vill vi laga och äta tillsammans? De tycks finnas ett glapp mellan våra föreställningar om andras köksliv och hur det verkligen är.

För några år sedan visade undersökningar att vi ägnar en kvart åt att laga mat per dag. Men är det verkligen hela sanningen? Analysfirman United Minds visar i en ny undersökning att 85% av svenskarna äter tillsammans varje dag. Dvs inte ensamma med en gaffel och en sushilåda på diskbänken. Och hur kommer det sig att våra matvanor är så förknippade med stress skuld och skam?

I Nya Vågen diskuteras de olika buden kring våra matvanor med omvärldsanalytikern Ingela Stenson, Coops tidigare provkökschef Christina Möller och matbloggaren Lotta Lundgren som ledde SVT:s matserie "Landet brunsås".

Den 33-åriga israeliska konstnären Keren Cytter hör till de senaste årens mest uppmärksammade nykomlingar. Dessutom hör hon till de mest produktiva, med mer än 50 videoverk, tre romaner, ett operalibretto, och så leder hon sin egen dans- och teatergrupp "D.I.E. Now". Nu kan vi se tio av hennes högst egensinniga filmer på Moderna Museet i Stockholm.

Kanske kan Keren Cytters filmer ses som en generations livsdilemma, efter att oupphörligt ha tvångsmatats med mediala fiktioner, i skepnad av dikt eller verklighet?

Detta diskuterar Svenska Dagbladets konstskribent Clemens Poellinger och kulturradions Cecilia Blomberg.

Programledare: Karsten Thurfjell