Princes garderob – mer trendsättande än vad man kanske tror

54 min
Efter Prince överraskande, och allt för tidiga död, har mycket sagts om hans genreöverskridande musik. Men även när det gällde mode tänjde Prince på gränser.

Prince var en artist som var fullständigt orädd för att utsätta sig för beundrande blickar, oavsett avsändare. Han föregick till exempel dagens så kallade "Gucciman" med sådär trettio år. Det vill säga den androgyna stil med kulörta knytblusar och färgstarka plagg för killar som det italienska modehuset Gucci och dess designer Alessandro Michele hyllats för det senaste året. Redan 1988 bar Prince höga klackar och prickig knytblus, med matchande byxor. Den idén hade han kommit på själv.

Till skillnad från de flesta artister idag var Prince inte särskilt "modemedveten", eller kanske ska man säga ”road av att klä sig i redan befintliga märken”. Även om han ställde upp som modell för Gianni Versace i slutet av 90-talet. Prince hade egna tankar om hur han ville se ut, och varför.

Prince lånade ledigt klädidéer från både kvinnor och män – och matchade det redan från allra första början på sitt, oefterhärmliga, sätt. Många minns än idag med glädje hur han i slutet av 70-talet och i början av sin karriär dök upp, liksom från ingenstans, liten och tanig med bar överkropp, små tjejtrosor, lårlånga stövlar – eller strumpor med strumpebandshållare – kombinerat med halvlångt hår och fjunig mustasch och, inte att förglömma, en elgitarr. En Fender Telecaster. Ett instrument som då vanligtvis hanterades av män av muskulösare sort, åtminstone på det utmanande sätt som Prince poserade och spelade på. Helheten gav ett förbaskat sväng som inte var rock, eller R&B eller disco utan – Prince.

En artist som därefter självsäkert fortsatte att tänja på modets gränser genom att uppträda i byxor av spets, blusar med volang uppknäppta ner till naveln och höga klackar – alltid höga klackar. Inte bara det, han fick dessutom denna gränsöverskridande "genderbending" att framstå som sexig – för både kvinnor och män.

I veckans program kliver vi in och botaniserar i Princes garderob. Vi tar också en närmare titt på filmen Purple Rain från 1984 – en sorts halvbiografisk historia, med Prince i huvudrollen, om en begåvad musiker från Minneapolis, kallad "The Kid", och hans band "The Revolution", som försöker ta sig fram i karriären. Vi undersöker också fenomenet med hologram, som gör att artister i framtiden kommer kunna fortsätta uppträda långt efter sin död. Och så tar vi reda på vad det egentligen innebär att födas på nytt.

Veckans gäst är Naomi Itkes, stylist, redaktör och konsult i modebranschen.