Kyrkan sviker romer i Ungern

44 min
Religionsfrihetens begränsningar blir ämnet för partiledarsamtalen i Människor och tro som inleds nästa vecka.Denna vecka diskuterar vi om religionsfrihetsdebatten ska ha någon plats i valrörelsen med Christer Sturmark, förbundet Humanisterna och Katherine Cash, Svenska missionsrådet ,med anledning av den lathund kring religionsfriheten som missionrådet i veckan skickat till våra riksdagsledamöter och statsråd. Utrikeskrönikan från Cecilia Uddén i Jerusalem. Europas romer alltmer utsatta. I Ungern handlar det om våld och mord och kyrkorna kritiseras för att blunda. Reportage av Henrik Dammberg och samtal med journalisten Irka Cederberg aktuell med boken Född Fördömd. Romerna ett europeiskt dilemma. Succéförfattaren och muslimen Youssef Ziedan inför rätta i Egypten i nästa vecka anklagad för hädelse mot kristendomen, efter att ha skrivit en roman om lärostriderna som utkämpades inom kristendomen på 300-talet.

På många håll i östra Europa lever romerna i stor fattigdom efter åratal av arbetslöshet och utanförskap i samhället. I exempelvis Ungern har det här lett till att motsättningarna mellan romer och övriga ungrare ökat de senaste åren. I valet nyligen nådde det extremnationalistiska partiet Jobbik stora framgångar genom att lova krafttag mot det man kallar zigenarkriminalitet. Men nu växer kritiken mot kyrkorna, och inte minst mot den dominerade katolska kyrkan, för att de inte med tillräcklig kraft tagit avstånd från rasismen. Reportage av frilansjournalisten Henrik Dammberg.

Författaren och journalisten Irka Cederberg, aktuell med boken Född fördömd - romerna , ett europeiskt dielmma, analyserar situationen för romer i Europa och kyrkornas roll.

I Egypten ställs på tisdag författaren Youssef Ziedan inför rätta anklagad för hädelse mot kristendomen. Det är en grupp kristna egyptier, kopter, som har anmält honom. Youssef Ziedan, som är muslim, har skrivit en roman vars handling utspelar sig på 300-talet, en tid med många lärostrider inom kristendomen. Romanen har blivit en succé och belönades med en internationell utmärkelse för bästa arabiska skönlitterära bok 2009. Hädelse är ett allvarligt brott i Egypten som straffas med mellan tre och sex års fängelse. Sören Wibeck har ringt upp Youssef Ziedan i Alexandria. 

Utrikeskrönika kommer från Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanöstern korrespondent, och handlar om hur religiösa argument får allts större plats i Israels politik.

Människor och tro ger sig in valrörelsen. Den ekonomiska krisen i Europa kastar sin skugga över den svenska valdebatten och frågan är om det finns plats för några andra aspekter än de som styrs av krympande plånböcker och svajiga börskurser.  Vart tar värderingsfrågorna vägen? Kan en debatt om religionsfrihetens gränser skapa utrymme för nya inslag i politiken? Vi spanar efter religionens roll i politiken tillsammans med bland andra Christer Sturmark, Förbundet Humanisterna och Katherine Cash, Svenska Missionrådet.

Nästa vecka startar Människor och tros utfrågningar med partiledarna för riksdagspartierna. Följ hur de resonerar när det gäller till exempel burkaförbud, omskärelse och konfessionella friskolor. Tyck till om religion i politiken här:

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren