Vad säger barnen själva om Suzanne Ostens omdiskuterade film?

15 min
Det har varit många turer kring vilken åldersgräns det ska vara på Suzanne Ostens film "Flickan Mamman och Demonerna". Men vad tycker barnen själva? P1 Kulturs Nina Asarnoj undersöker saken.

Filmrecension och nyhetsinslag kring Ostens film längst ned i artikeln

Debattvågorna har gått höga de senaste veckorna sedan nyheten om att Statens medieråd satte femtonårsgräns på Suzanne Ostens barnfilm "Flickan Mamman och Demonerna”. En film om en sjuårig flicka som bor med sin psykiskt sjuka mamma.

Men Suzanne Osten och filmbolaget TriArt överklagade beslutet och förra veckan fick filmen 11-årsgräns. Men så blev det ett par vändor till och nu har Statens medieråd överklagat Förvaltingsrättens dom. Och de tänker inte utfärda de så kallade tillståndskort som behövs för att visa filmen för en yngre publik.

När "Flickan Mamman och Demonerna" nu har biopremiär gäller alltså fortfarande femtonårsgränsen, och det kommer den att fortsätta göra, tills Kammarrätten bestämt om de ska ta upp fallet eller inte.

Under tiden har det varit väldigt tyst från den målgrupp som filmen faktiskt vänder sig till – barn från 11-12 års ålder, alltså femman-sexan till högstadiet. Tills nu.

Nina Asarnoj gick på bio och såg Suzanne Ostens ”Flickan Mamman och Demonerna” med Tyra Hellblom och Molly Lundgren från klass 9 och Elisa Tallec och Adrian Tvrtkovic i klass 6, från Katarina Norra Skola i Stockholm.

Dessutom: Jenny Aschenbrenner, som recenserade Flickan, mamman och demonerna i Kulturnytt, är gäst studion.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Gunnar Bolin

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Roger Wilson här