En superhjälte som går på a-kassa och Lady Gaga uttolkad som konstverk

70 min
De är jobbiga, fascinerande, förföriska - och kanske viktiga. P3 Kultur närläser typerna som är lite mer än vanliga människor. Vi besöker en visionär filmmakare som förvandlar ett sågverk i Skellefteå till platsen för en superhjältebatalj! Vi analyserar Lady Gaga som ett vandrande konstverk! Vi läser den ondaste kvinnan i The Hills! Och i P3 Kulturs serieprojekt kallar vi in tung expertis för att i detalj diskutera seriehjältarnas superkrafter.

P3 Kulturs Sara Lundin åker till Skellefteå för att ta reda på vad som hände med Kapten Sverige – en socialrealistisk superhjältefilm om en maskerad folkhemsbeskyddare som inte får ut sin a-kassa. På ett ödsligt sågverk i skogen träffar hon Ted Kjellson, filmregissören och eldsjälen bakom projektet. Ted berättar om visionerna, manusarbetet och inspelningarna – och varför filmen aldrig släpptes trots filmstöd, manushjälp av den hyllade filmaren Jens Jonsson och fina skådespelarinsatser från Alexander Karim, Josephine Bornebusch, Hans ”Ica-Stig” Mosesson, Åsa Persson, Sten Ljunggren och många fler. Var Sverige inte redo för en superhjälteberättelse med Ken Loach-touch?

Johanna Koljonen får sedan besök av tung serieexpertis i studion när Ferdinand Kjellin från seriebloggen Shazam.se och den beryktade seriehandlaren Staffan Dahlberg kommer för att diskutera superkrafter. Varför fascineras vi av trikåtyper som kan flyga? Vilka är de konstigaste superkrafterna i seriehistorien? Hur händer med en berättelse när en seriehjältes förmågor blir för mäktiga och kosmiska?

Vilken superkraft ska en svensk superhjälte ha? Maila ditt förslag till p3kultur@sr.se!

Sedan byter vi besättning i studion när den DEFINITIVA Lady Gaga-panelen analyserar vår tids främsta vandrande allkonstverk. Modejournalisten Agnes Braunerhielm (skriver bland annat i Rodeo), konstpedagogen och -kritikern Anders Karnell (känd från Nöjesguiden, Moderna Museet och SVT:s Arty) samt litteratur- och musikkritikern Alice Kassius Eggers går till botten med Stefani Joanne Angelina Germanottas spektakulära och superarty alter ego. De kommer att svara på vad det här med ciggbrillor, inga byxor och iscensatta dödsfall på estraden egentligen betyder.

Dessutom är P3 Kulturs b-kändis-biografi-bokklubbsledare Roger Wilson tillbaka med en ny läsupplevelse. Den här gången är det den brutalt frispråkiga Kelly Cutrones (känd från, jadå, The Hills) If You Have to Cry, Go Outside: And Other Things Your Mother Never Told You som avhandlas. Det är kultur – P3 Kultur!