Georgia O’Keeffe – stilbildare genom sensuella blommor, solblekta kranier och svarta kläder (före alla andra)

54 min
Stora blommor, böljande landskap och solblekta djurkranier var saker som fascinerade den amerikanska konstnären Georgia O’Keeffe – och gjorde henne till en av 1900-talets allra mest omtalade.

Det i år exakt hundra år sedan Georgia O’Keeffes första konstverk ställdes ut, 1916. För att uppmärksamma det så arrangerar Tate Modern i London en stor utställning med hennes verk – över hundra stycken – i sommar, den börjar den 6 juli och fortsätter fram till den 30 oktober. Där visas, förstås, hennes sensuella målningar av blommor, vars ståndare och pistiller fick fart på fantasin när de först ställdes ut på 30-talet. Mycket tack vare, eller på grund, av hennes PR-medvetne make, Alfred Stieglitz.

På Tate Modern kommer man även kunna se blomtavlan ”Jimson Weed, White Flower No 1”, som är känd av en annan anledning. Den såldes nämligen 2014 på auktion för 44,4 miljoner dollar, vilket gör den till den dyraste målningen som sålts på en auktion – den dyraste målningen gjord av en kvinna, vill säga. Den typen av distinktion irriterade Georgia O’Keeffe som alltid framhöll att hon inte var en kvinnlig konstnär, utan en konstnär. Punkt slut. Fast en betydelsefull sådan, förstås. Medveten om sitt värde, och sitt inflytande, var hon. Och inte bara inom konsten.

Även hennes livsstil och klädstil har gett bränsle till många modeskapare genom åren, och än idag. Den amerikanske designern Michael Kors sade sig till exempel ha inspirerats av ”Georgia O’Keeffe, blå himmel och sydvästra USA” till den här säsongens kollektion, det vill säga vår- och sommar 2016. Men frågan är om inte den amerikanska modeskaparen Calvin Klein är den mest hängivna beundraren av hennes stil. Redan i början av 80-talet köpte han målningen ”Summer days” från 1936 för en miljon dollar.

Georgia O’Keeffe var emellertid måttligt modeintresserad. Däremot hade hon redan från unga år en säker stil. Om än ovanlig, och före sin tid. När hon var sexton år – och hennes klasskamrater klädde sig i det tidiga 1900-talets mode med smala midjor, rosetter och volanger och konstfulla frisyrer – så bar Georgia O’Keeffe en löst sittande dräkt i brunt. Håret var bakåtstruket och samlat i en enkel fläta.

Kanske kan man påstå att Georgia O’Keeffe klädde sig som hon kom att måla – med enkel elegans, och utan utsmyckningar. Och den stora inspirationen till sina stilrena målningar av öde ökenlandskap, ofta strösslade med av sand blästrade och sol blekta djurkranier, det fick hon i den amerikanska delstaten New Mexico, känd för sina öppna landskap, skiftande natur och vackra ljus. Det var kärlek vid första ögonkastet när Georgia O'Keeffe besökte New Mexico första gången 1929. Tjugo år senare bosatte hon sig där permanent.

I veckans program berättar vi mer om Georgia O’Keeffe och inte minst om hennes förhållande till New Mexico. Vi har pratat med Cody Hartley, chefsintendent på Georgia O’Keeffe Museum, som ligger i Santa Fe i New Mexico. Vi träffar också konstnären och tonsättaren Christine Ödlund som, precis som Georgia O’Keeffe, intresserar sig för blommor och växter, men på ett lite annorlunda sätt. Hon har nämligen skapat musik utifrån plantors kommunikation. Och så tar vi en närmare till på djurkranier och dödskallar.

Veckans gäst är Ann-Sofie Noring, vice museichef på Moderna Museet.