LT:s tidigare kulturredaktör: -Länstidningen nära infantilisering av läsarna!

20 min
De hårda nedskärningarna på DN Kultur har det talats mycket om. Men hur fungerar kulturbevakningen på de mindre dagstidningarna? -Länstidningen (LT) i Södertälje tar inte sitt fulla kulturansvar! LT ligger snubblande nära en infantilisering av sina läsare. Och på liknande sätt är det på flera andra håll i Sverige.

Det anser LT:s tidigare kulturredaktör under 32 år, Christer Duke.

Och får han medhåll av musikern och skådespelaren Helena Cronholm, som bildat ett nätverk med målet att få en bättre kulturbevakning i Södertälje.

Ny kulturchef

Så hur reagerar nyutnämnda kulturchef Annika Lindecrantz på den hårda kritiken? Hon är ansvarig för hela del 2, det vill säga Kultur och nöje, samt en hel del annat också.

Vi sammanför de tre kombatanterna i Södertäljes kulturbråk som pågått under en tid.

Debattartikel fick snabbt svar

Det började för ett antal veckor sedan med att Christer Duke och kulturnätverket skrev en debattartikel i Länstidningen, som direkt fick svar av chefredaktör/publisher Thelma Kimsjö och Annika Lindecrantz.

Fast efter detta har det varit ganska tyst i spalterna. Men kritiken kvarstår.

UNIKT UPPDRAG DEN 3 MAJ - PRESSFRIHETENS DAG

Hör också medieprofessor Ulla Carlsson från Nordicom, som fått ett för en svensk unikt uppdrag: att ansvara för en del av Unescos stora pressfrihetskonferens i Brisbane i Australien på söndag och måndag med anledning av pressfrihetens dag måndagen den 3 maj.

Ulla Carlsson har också skrivit en bakgrundstext till den plenarsession hon ska moderera.

Pressfrihetspris till chilenska

Unesco kommer också att dela ut sitt pressfrihetspris på måndag till den chilienska journalisten Mónica Gonzáles Mujica. 

-Hon förkroppsligar verkligen prisets anda. Hon har fängslats, torterats, förnedrats av domstolar, men hela tiden stått upp för sina ideal, säger Joe Thloloe - pressombudsman i Sydafrika och ordförande i juryn, som består av tolv professionella journalister från olika delar av världen.

Ingen av Pinochets favoriter

Mónica Gonzáles Mujica var aktiv journalist redan under general Pinochets tid. Levde i exil under fyra år, fängslades och torterades 1984 till 1985 för det hon skrev om Pinochets finansiella turer och brotten mot de mänskliga rättigheterna. 

De senaste åren har hon utbildat grävande journalister i Chile och utomlands.

 

FLERA DAWIT ISAAK MANIFESTATIONER

Under måndagen den 3 maj - pressfrihetens dag - kommer det naturligtvis också att hållas flera manifestationer runt om i Sverige. Av naturliga skäl kommer mycket att handla om Dawit Isaak. Mer om tider och annat på SR:s   

Men Pressfrihetens dag, som proklamerades av FN 1993, uppmärksammas naturligtvis också på många andra håll runt om i världen.