Folkomröstningen i Sjöbo

79 min
På valdagen 1988 var det folkomröstning i Sjöbo om att ta emot flyktingar i kommunen. Nära 70% av kommuninvånarna röstade nej. Den politiska och kulturella eliten tävlade om att ta avstånd från händelserna i Sjöbo. Det blev en maktkamp. Den lilla kommunen mot etablissemanget.

Drivande i frågan var Sjöbos ledande centerpartister och moderater med populäre och folklige Sven-Olle Olsson i spetsen. Sjöbo blev rikskänt och debatten om invandringen blev omfattande i Sverige.

Utomlands sågs Sjobo som en spricka i den svenska fasaden. "Even in Sweden". Centerpartiet i Sjöbo gjorde dessutom ett rekordval och för Centerpartiet på riksplanet var Sjöbo ett rejält svårhanterligt problem. Det blev en maktkamp. Den lilla kommunen mot etablissemanget.

Maktkampen ledde till att Sven-Olle Olsson uteslöts ur Centern och startade då det framgångsrika Sjöbopartiet med riksdagen som mål.

I dokumentären hör du bland annat intervjuer med Per-Ingvar Magnusson (Sven-Olle Olssons högra hand), Madeleine Ramel (som ledde det politiska motståndet) och Olof Johansson (dåvarande partiledare för Centern).

Producent: Daniel Värjö
Sändes första gången: 25 april 2010