Känslan av beröring

54 min
Hur vårt känselsinne fungerar är något forskarna intresserar sig allt mer för. Beröring är viktigt för oss, men hur blir det då när man saknar de nerver som gör att vi upplever smärta?

Camilla Jonsson är en av tre personer i Sverige som har ärftlig smärtokänslighet eller Vittangisjukan som den kallas. De känner inte smärta.

”En dag på förskolan kände jag plötsligt att benet vek sig och jag kunde inte gå. Ingen förstod vad som hänt eftersom jag inte grät eller hade ont. Först flera dagar senare upptäcktes att benet var av. Då insåg läkarna att något var fel.” 

Vårt känselsinne består av två olika system av fibrer som svarar på olika sorters beröring.

”En långsam strykning på huden med något som är kroppstempererat, till exempel en smekning av en hand, väcker stort välbehag. Det vi vet nu är att det handlar om de långsamma beröringsfibrerna.” Det säger Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap vid Linköpings Universitet som ägnat decennier åt att forska kring hur vårt avancerade känselsystem fungerar. Nu forskar han på spädbarn för att se hur utvecklat känslosinnet är från födseln.

Beröring kan också skapa välmående hos patienter som har ont. Det upptäckte sjuksköterskan Siv Ardeby redan för 40 år sedan. Hon utvecklade metoden som kallas för taktil massage och som nu praktiseras bland annat inom vården.

Gäster i studion är Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, Helena Backlund Wasling, forskare i neurofysiologi i Göteborg och Siv Ardeby, distriktssköterska och pionjär inom taktil massage.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Phoria - Saving Us A Riot
    Album: Saving Us A Riot
    Kompositör: Phoria
    Bolag: Akira Records