Allah gjorde honom rolig

44 min
Att vara en rolig muslim en sak. Att vara en komiker som också är muslim en annan. Så kan utgånspunkterna för showen "Alllah make me funny" sammanfattas. Trion bakom föreställningen är nu på Sverigeturné med sin show som driver med kulturkrockar, samhällsnormer och rädslan som många har inför islam.

Människor och tro har träffat den nyaste och yngste medlemmen i gruppen, Mohammed Amer. Han är palestinsk flykting från Kuwait som gärna skämtar om hur det är att vara statslös, men som samtidigt beskriver en tid där konflikten i Mellanöstern sprider sig ut över världen. Frågan är vad tre muslimska komiker kan göra för att minska spänningarna och utmana våra fördomar.

Ditt viktigaste val - en kristen valkampanj presenteras av pingspastorn Niklas Peinsoho. Tanken är att lyfta in de andliga perspektivet i valrörelsen. Men vad tycker man egentligen om sakfrågorna?

Katyn har blivit allmänt känt efter katastrofen med det polska presidentplanet förra helgen. I Polen var det under kommunismen förbjudet att tala om händelserna i Katyn och ordet var borttaget från böcker och uppslagsverk. Vad händer med ett folk och land som tvingas leva med en offentlig lögn? I vilken utsträckning har Katyns symbolvärde med de stora sorgedemonstrationerna att göra? Intervju med den svenske journalisten och författaren Peter Johnsson, som lever i Polen och som i veckan kommer ut med en bok om Katyn, samt Zbigniew Nosowski, chefredaktör för den ansedda polska tidskriften Wiez.

En mångkulturell kyrkogård - hur ska den se ut? Nu planeras en ny stor kyrkogård och minnesplats på Järvafältet och 111 arkiteskförslag finns utställda på Tensta Gymnasium. Men vilken roll ska religionen spela och vad vet man om nya svenskars behov och önsknigar om begravningar? Intervju med Eva Reimers, docent vid Linköpings Universitet som studerat hur människor med annan etnisk bakgrund begraver sina anhöriga i Sverige.

Hur ska man förhålla sig till en kyrka som gång på gång solkas av misstankar om det mest förbjudna och skamliga: sexuella övergrepp på barn. Vad betyder de senaste skandalerna för synen på prästämbetet i den katolska kyrkan? Kvartsamtal med etikforskaren och tidigare dominkanerprästen Axel Carlberg.

Här kan du lyssna på en längre version av Kvartsamtalet med Axel Carlberg.

Efter demonstrationer för och emot moskebygget på hisingen i Göteborg sattes i veckan de första spadtagen i jorden. Stiftelsen som står bakom 80 miljoners bygget har fått kritik för att man tar emot pengar från den Saudiarabiska staten för att finansiera bygget. I ett reportage från Människor och tro 2005 berättar Johanna Sjövall om de många turerna kring det försenade moskébygget i Göteborg.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Åsa F Vestergren