Birkin och Gainsbourg

35 min
Snittet Onsdag 14 april 2010: Birkin och Gainsbourg I dagarna har filmen om den mytomspunne musikern Serge Gainsbourg svensk premiär och Snittet passar därför på att fånga upp vad som tidigare sagts om och kring och av denne popkonstnär i musik. Ur arkivet hör ni om en fransk Gainsbourgutställning där mycket av hans liv presenterades, men ni hör också intervjuer med Jane Birkin från 2008 (som länge var gift med honom) och med Serge Gainsbourg själv från 1988. Programledare: Karsten Thurfjell

Jane Birkin är övertygad om att den skandalomsusade 60-talshitten Je t´aime, moi non plus som hon sjöng ihop med maken Serge Gainsbourg blir den sång som kommer att spelas i radio och TV när hon dör. Låten gjorde 1969 paret internationellt ryktbart, och Gainsbourg blev sedan alltmer känd som provokatör, snuskhummer och fyllbult, ett rykte som han inte direkt bekämpade, och som alltmer cementerades under hans hårda liv och stigande förfall.

Om just denna mytifierade historia handlar den bioaktuella Gainsbourg - ett legendariskt liv, av långfilmsdebuterande regissören Joann Sfar, och denna lekfulla och underhållande film gör ingenting för att punktera dessa myter. Ändå var Gainsbourg ständigt i arbete, och han uppvisade vid sin tidiga död 1991, 63 år gammal, att han med sin frenetiska produktion bidragit till en god del av 1900-talets kultur, med några tusen låtar till en lång rad artister, en drös med filmer, bilder, texter, tv-program - romanser och skandaler.

När skalden skulle fyllt 80 förrförra året visades en stor utställning om honom på Cité de la Musique i Paris, där man koncentrerade sig på vad han faktiskt åstadkom, inte minst hur hans intrikata texter och slagkraftiga musik lever vidare, både som en länk mellan popkultur och klassiskt - och mellan fransk och angloamerikansk musikkultur.

Snittet gör ett återbesök på den utställningen och sänder två tidigare intervjuer i Kulturradion. Cecilia Blomberg mötte Jane Birkin inför hennes konsert i Stockholm i januari 2008 och Annika Samuelsson träffade Serge Gainsbourg i hans hem i Paris 1988.

Programledare Karsten Thurfjell