Kulturen allt viktigare i fransk proteströrelse

16 min
P1 Kultur har besökt Place de la République där den franska proteströrelsen håller till. Dessutom: studiosamtal med Cecilia Blomberg om ett av startskotten för rörelsen, dokumentärfilmen Merci Patron.

Proteströrelsen kallas Nuit Debout, vilket på svenska betyder ungefär “uppe hela natten”. Rörelsen, som inte har något tydligt ledarskap eller uttalade politiska krav, föddes ur demonstrationer mot den nya arbetsrättslagen men har kommit att handla om betydligt fler saker än arbetsrätt.

Och med tiden har flera kulturinitiativ dykt upp inom proteströrelsen. 

En som är på Place de la république är DJ:n Fenris

– Vi spelar musik här för att stödja alla möjliga saker - de papperslösa, fred i Mellanöstern, feminismen, anitfascismen, säger han.

Fenris tillhör Frankrikes Free Party-rörelse, en sorts rave som oftast ordnas utomhus.

På dagarna jobbar Fenris som lärarassistent i piano på en musikskola och på kvällarna föredrar han techno.

– Vi stödjer Nuit debout för vi har alltid velat vara med i stora sociala rörelser, säger han och  kryper nästan in i min mikrofon när han pratar.

Han har mycket han vill uttrycka.

Och uttrycka sig är det många här på Place de la république i centrala Paris som vill. Sedan drygt en månad tillbaka pågår proteströrelsen Nuit Debout.. Den började som en demonstration mot socialistregeringens omstridda arbetsrättslag men har sedan utvecklats till någonting mycket bredare, en sorts allmän samhällskritik som vissa kvällar drar tusentals personer.

–  Vi försöker att inte vara på samma del av torget som debatterna för att inte störa, säger Fenris och nickar åt andra sidan torget där folk sitter och står, presenningar hänger mellan lyktstolpar som skydd mot vårregnet.

Vem som helst kan komma till torget, skriva in sig på talarlistan och sedan prata om vad man vill. Rörelsen har varken tydligt ledarskap eller politiska krav. Samtidigt pågår en rad spontana aktiviteter runt omkring, många kulturrelaterade.

– Jag vill inte låta som att jag har storhetsvansinne, men vi vill förändra världen - ge folk nycklar till att tänka alternativt runt kultur, miljö, politik, säger Paris-bon Olivier, som förut jobbat i teknikbranschen men numera ägnar sig åt den ideella förening som driver rörelsens radiostation Libre à toi.

– Vi tror inte att det finns bra eller dålig kultur , men Vi tror på nya sätt att sprida kultur, säger han och lägger till att det kan vara helt utanför samhällets institutioner.

Det har börjat regna, men tiotalet besökare här lyfter bara lugnt sina paraplyer utan att verka besvärade. De lyssnar uppmärksamt när Victoria, tar ordet och berättar om en staty från Elfenbenskustens Baolé-kultur. Den hänger i form av ett vykort här på Musée Dehors, som drivs av eldsjälar som Victoria, student i konsthistoria vid Louvrens prestigefulla högskola.

– Jag är här för att sprida konsten och för att bryta med den elitism som finns i konstvärlden. Jag vill att alla ska kunna gå på museum och prata med kunniga personer, men även uttrycka sin åsikt om konst, säger Victoria.

– I en tid när människor här på torget frågar sig vilken typ av samhälle vi lever i, och vilken typ av samhälle vi vill leva i, då måste man också ifrågasätta museets plats, och konstens plats i det nya samhället - det menar Guillaume Kientz, konservator på Louvren och initiativtagare till Musée Dehors. 

– Museet är vårt minne, vårt medvetande, men har blivit ett ställe för turister och kultureliten. Vi vill få människor att känna att museet är för dem, säger han och fortsätter: Vi måste ut från våra kontor och prata med folk.

Under kvällen tar en orkester plats vid torgets ena hörn, där en rad polisbilar står uppradade. Paris stad har bestämt att torget måste utrymmas vid midnatt. Men än är det inte dags, och Olivier från radion Libre à toi fortsätter att bjuda in gäster.

Fanny Härgestam Paris