P1 Kultur torsdag 2 juni

59 min
Om den klassikerutnämnda boken "I love Dick", intervju med författaren Chris Kraus. Dessutom om konstnären Damián Ortega aktuell på Malmö konsthall; nazisternas konststölder och om ordet "nej".

På Malmö konsthall hänger just nu en isärplockad Volkswagen typ 1, mer känd på svenska som Bubblan, i taket - som en tredimensionell sprängskiss. Och Bubblan har blivit ett återkommande inslag i den mexikanska konstnären Damián Ortegas konstnärskap. Samtal med kulturredaktionens konstkritiker Cecilia Blomberg om utställningen Casino.

Romanen I love Dick kom ut första gången 1997 - först mött med förskräckelse, sedan hyllad. Idag är boken betraktad som en feministisk klassiker och nu kommer den i svensk översättning. Kulturredaktionens Jenny Aschenbrenner har träffat författaren Chris Kraus.

Men har gjort I love Dick till den ikoniska bok den blivit? Samtal med litteraturkritikerna Johanne Lykke Holm och Kristofer Folkhammar.  

Under 1930- och 40-talen tvingade nazisterna i Tyskland till sig stora mängder konst. Många av dessa verk har sedan efter andra värdskriget cirkulerat i den mindre nogräknade konsthandeln. Det internationellt mest uppmärksammade beslaget av konst med nazikopplingar på länge kretsar den amerikanska författaren och kulturjournalisten Catherine Hickleys bok The Munich Art Hoard - Hitler's dealer and his secret legacy. Kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén har läst den.