Självhjälpsmani och miljöpanik

34 min
Snittet om självhjälpsmani och miljöpanik. Under de senaste åren har den svenska tidskriftsmarknaden formligen exploderat av nyttiga, användarvänliga eller fem steg till ett bättre vad som helst - tidningar. Tove Leffler tittar på vårt omåttliga behov av att prestera, till och med när vi ska koppla av med en blank tidskrift, bland annat med hjälp av Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld och idéhistorikern Maria Björk. I Snittet intervjuas också Thomas Johansson som är professor i socialpsykologi på Göteborgs universitet och som under många år har tittat på vårt behov att göra om oss inifrån och ut. Om enkla, snabba lösningar som sägs göra oss lyckligare. I protest mot detta vältrande i jaget har Snittet också besökt utställningen Wiederkehr der Landschaft, på Akademie der Künste i Berlin. Utgångspunkten där är att människan och staden måste anpassa sig till landskapet och inte tvärtom. Yvonne Ihmels rapporterar om vattenbrist och översvämningar, men också om några småskaliga projekt

                                                                                                                                             

Under de senaste åren har den svenska tidskriftsmarknaden formligen exploderat. Lågkonjunkturåret 2009 var inget undantag. Bara sedan i november finns 22 nya titlar på våra tidningshyllor.

I takt med den ökningen går det även att se en annan tydlig trend. Det som med fackspråk kallas instrumentella tidskrifter. Nyttiga, användarvänliga eller fem steg till ett bättre vad som helst – tidningar. Tove Leffler tittar på vårt omåttliga behov av att prestera, till och med när vi ska koppla av med en blank tidskrift, bland annat med hjälp av Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld och idéhistorikern Maria Björk.

På Snittets redaktion passerar varje vecka nya titlar ur kategorin självhjälpslitteratur. En hunger som också tycks omöjlig att mätta. Thomas Johansson som är professor i socialpsykologi på Göteborgs universitet har under många år tittat på vårt behov att göra om oss inifrån och ut. Om enkla, snabba lösningar som sägs göra oss lyckligare. Men varför glöms hela tiden det större perspektivet bort, undrar han? De frågor som handlar om makt, orättvisor och politik.

I protest mot detta vältrande i jaget har Snittet också besökt utställningen Wiederkehr der Landschaft, på Akademie der Künste i Berlin. Utgångspunkten där är att människan och staden måste anpassa sig till landskapet och inte tvärtom. Yvonne Ihmels orienterar sig från en stor val som landat framför museientrén och som kommer att upplösa sig själv. Utställningen fortsätter sen att handla om de vattenproblem som såväl Venedig som Las Vegas brottas med på olika sätt, och till slut finns också verk om småskaliga projekt som ändå inger hopp om en hållbar framtid.

Programledare: Cecilia Blomberg