Terrorbomberna i Köpenhamn

85 min
Juli 1985 sprängs två bomber i Köpenhamn och jakten på terroristerna startar. Det är den värsta terrorattacken i Danmarks historia och spåren leder till Sverige. Flera år senare hör Marten Imandi till slut hur polisen knackar på dörren och en historia om passion, hämnd och försoning rullas upp.

Bomberna ligger på hatthyllan när tåget från Sverige, närmar sig Köpenhamn. Knappt tre timmar senare sprängs den första av bomberna och en människa dör. Några minuter senare sprängs den andra och Danmark står inför det värsta terroristattentatet i landets historia. Spåren leder till Sverige och efter år av polisarbete blir svensk-palestiniern Marten Imandi inringad. I Sveriges första terroristrättegång döms han till lagens hårdaste straff.

I P3 Dokumentär möter du Marten Imandi som efter 20 år i fängelse för första gången berättar om sitt liv och sina val, om rymningen från Kumla med Ioan Ursut och om sina första steg i frihet. Och så får han en unik förfrågan: Harald Rytz, ett av de danska offren från bombattentatet, vill träffa honom.

Producerat av: Martin Ezpeleta
Sändes första gången: 4 april 2010