Sverigedemokrat till europeiskt minaretmöte

44 min
Sverigedemokraterna antar i helgen sitt valmanifest 2010. Samtidigt samlas Europas islamfientliga partier till ett möte i tyska Gelsenkirchen för att diskutera hur man kan förbjuda minaretbyggen.

På plats i Tyskland är Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas internationella sekreterare som är en hård islamkritiker. Vad hoppas han få ut av det europeiska mötet? Pontus Matsson, inrikesreporter på Sveriges radio analyserar hur stor del av Sverigedemokraternas valbudskap som kommer handla om islam.

Sveriges unga muslimer har i veckan blivit hårt kritiserad för att de bjudit in en kontroversiell imam Abdullah Hakim Quick som gjort homofientliga uttalanden. Hur kommer Sveriges unga muslimer hantera kritiken? Hör ordförande Mohammed Kharakki om organisationens beslut.

Kanal 10 - Sveriges första kristna TV kanal sänder dygnet runt och finns bland annat i Comhems utbud. I Kanal 10 talar man om att Bibelns norm ska påverka samhället och att troende ska leva ett framgångsrikt kristet liv - men vilka ska titta? Frilansreporter David Berjlund gör ett besök i studion i Älmhult.

Pedofiliskandalerna i katolska kyrkan fortsätter och i Tyskland börjar allt fler ställa frågor kring påven Benedictus ansvar och vad han visste om fall av pedofili då han var ärkebiskopen i München. Utrikeskrönika av Per Eurenius, Sveriges Radios korrespondent i Berlin.

Gudarna behöver tämjas. Det anser den holländske författaren och professorn i mänskliga rättigheter, Ian Buruma. I dagarna kommer hans senaste bok i svensk översättning med just titeln att tämja gudarna. Det är en bok som handlar om religion och demokrati på tre kontinenter - USA, Europa och Asien, främst då Kina och Japan, länder som Ian Buruma känner väl. Han noterar att religionen har politiserats alltmer under senare år och många i väst är rädda för att radikala och våldsamma muslimer ska underminera den västerländska civilisationen, men säger han - frågan är vad som menas med västerländsk civilisation? Reporter Sören Wibeck.