Renässansyra och starka kvinnor på scenen

34 min
Originalverk till ett värde av ca 2 miljarder kronor visas nu på Eriksbergshallen i Göteborg, och bland dyrgriparna finns en tidigare okänd målning av Leonardo da Vinci: La Bella Principessa.

Med hjälp av modern multimediateknik visas teckningar, skisser och målningar av renässansens tre mästare, Michelangelo, Rafael och da Vinci under utställningsnamnet And There Was Light

Mia Gerdin undrar vad renässansen stod för och om den hänger ihop med vår tid. Håkan Wettre är utställningsansvarig på Göteborgs Konstmuseum som visar en parallell utställning Renässanser, och den försöker ge vissa svar.

I Snittet får vi även träffa skådespelaren Anna Carlson som fyller 60 i år och varit verksam på scenen i nästan 40 år. Hon är dessutom sedan 2006 en stridbar ordförande i Teaterförbundet.

Anna Carlson är just nu aktuell som filosofen Hannah Arendt i den hyllade föreställningen Den banala kärleken på Uppsala Stadsteater. Hon gör också monologen Ett år av magiskt tänkande, baserad på Joan Didions bok, där hon gör rollen som författaren själv. Två starka, vuxna kvinnor, gestaltade av den lika starka Anna Carlson.

Anneli Dufva har träffat henne för att prata både om kvinnoroller på teatern och kvinnans roll på teatern.

Dessutom intervjuas koreografen Anmar Taha som flydde från Irak till Sverige för drygt tre år sedan.  I Göteborg har flera dansare samlats som tidigare studerade vid Bagdads Performing Arts School, och i projektet Iraqi Bodies skapas danser som behandlar deras upplevelser. Mia Gerdin såg urpremiären av The Sleepers på Pusterviksteatern i Göteborg, en föreställning som handlade om skräcken att bli kidnappad och förd till okänd plats med okända människor, och du ser bara mörker eftersom du har ögonbindel på dig.

Programledare: Mia Gerdin