70 dagar mot döden – rutinärendet som gick fel

51 min
30-årige Rikard Langewolf kämpar för sitt liv på intensivvårdsavdelningen på Karolinska sjukhuset. Vid hans sida finns familj och vårdpersonal. Det alla undrar är, hur har han blivit så sjuk?

En vecka tidigare kom han till akuten med smärtor i magen. Gallsten, konstaterar läkarna. Ett rutiningrepp. Men på grund av platsbrist får operationen vänta. Efter fyra dygn har de fortfarande inte plats för Rikard och läkarna tar till en nödlösning. Operationen delas upp mellan två olika sjukhus och under två dagar. Plötsligt börjar Rikard spy grön galla och insjuknar snabbt. Två månader och över 30 operationer senare dör Rikard Langewolf. Varför?  

Den prisbelönte reportern Hugo Lavett tar oss med på en helvetesresa genom svensk akutsjukvård. Han berättar om den yttersta konsekvensen av ett system som fallerar. Och om en familj som bara maktlöst kan se på.

Hugo Lavett är samhälls- och kulturjournalist verksam på SVT och Sveriges Radio. För P1 har han tidigare gjort dokumentären Kvinna hittad död vid badplats - för vilken han bland annat fick Prix Europa och Stora radiopriset. 2015 gjorde han den uppmärksammade P3 Dokumentären Mordet på Therese Johansson Rojo i fem delar.

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Murcof - Cosmos 1
  Album: Cosmos
  Kompositör: Fernando Corona
  Bolag: Leaf Label
 • 08.12
  Sylvain Chauveau - Within The Orderly Life
  Album: Simple - Rare & Unreleased Pieces 1998 - 2010
  Kompositör: Marc Hellner, Joel Kriske
  Bolag: Fatcat Records
 • 08.19
  Thomas Fehlmann - Scheiben
  Album: Gute Luft
  Kompositör: Thomas Fehlmann
  Bolag: Kompakt Schallplatten