Svarta Carina

53 min
Vid 14 års ålder rymmer hon med Cirkus Rolando och lär sig kasta kniv.Tio år senare umgås hon i Stockholms innekretsar. Femton år senare är hon uteliggare med en kniv i stöveln. Nu är hon 70 år och min granne.Kniven har hon kvar, den ligger innanför dörren.Det är en regnig söndag i oktober, jag är precis på väg in genom dörren då damen bredvid sticker ut huvudet. Strax därpå förses jag med fullmakt och pengar. Jag ger mig ut i regnet för att hämta ut Tramadol på Apoteket och inhandla en limpa Red Eagle i Tobaksaffären.

 
Detta är mitt första möte med min granne Carina. Sedan dess har vi druckit otaliga koppar kaffe ihop och i rökdimmorna har jag lyssnat på hennes livshistoria. Hon är flickan från Jämtland som flyttade till Stockholm, blev ensamstående mor, söp bort allt hon ägde, hamnade på gatan och fick namnet Svarta Carina, men som bestämde sig för att ta sig tillbaka och gjorde det.

Från första stund var det något hos Carina som påminde mig om Anita Lindblom. Det visade sig också att de är födda samma år, gick ut på samma ställen i 60-talets Stockholm och att de faktiskt träffades. På 70-talet blir Carina bostadslös, samtidigt som Anita står på Börsen och sjunger att hon är en One hell of a woman.

Svarta Carina är en dokumentär av Gertrud Larsson till tonerna av Anita Lindblom.

Gertrud Larsson är dramatiker, konstnärlig ledare på Teater Scenario och medlem i duon Åsa&Gertrud. Svarta Carina är hennes första radiodokumentär.

gertrudlarsson@hotmail.com