Demokratins faror och förhoppningar

55 min
Om demokrati - en nyckel till fred eller en tändande gnista för nya konflikter? Hör Paul Collier, författare till en kontroversiell bok om vapen, våld och valurnor och om val som destabiliserar medan västvärlden hyllar demokratiska framsteg. Reportage från Sudan där vägen till det första flerpartivalet på över två decennier kantas av potentiella katastrofer. Hör också röster från Irak, Afghanistan och forskare i London.

Valen i världens konfliktområden duggar tätt. Om en knapp månad ska Sudan hålla sina första flerpartival på 24 år - en politisk krutdurk och en logistisk mardröm i ett land som är mer än fyra gånger så stort som Frankrike och som på många håll helt saknar infrastruktur efter åren av konflikter i Darfur och mellan norra och södra Sudan. Valen är en del av fredsavtalet som skrevs under mellan regeringen i norr och gerillan i söder för fem år sedan. Men den utlovade demokratiseringen efter 15 år av enpartistyre har inte blivit av, enligt oppositionen. De har hotar med bojkott och anklagat president Omar al-Bashirs regeringsparti för riggning av väljarregistreringen. Frilansjournalisten Magnus Bellander besökte Khartoum inför valet.

Frågan om demokrati som möjlighet till försoning eller risk för ökad splittring i konfliktländer är något som har sysselsatt Oxford-professorn i ekonomi, Paul Collier, under lång tid. Han fick stor uppmärksamhet för sin bok The Bottom Billion för några år sedan - om världens fattigaste och varför de sitter fast i fattigdom. Uppföljaren Wars, Guns and Votes handlar om demokratiprocesser som inte löser utan skapar nya konflikter i dessa länder. Paul Collier hävdar att det framför allt handlar om det internationella samfundets bekvämlighet. I jakten på snabba framsteg tar man till val som mirakel-kur.

Afghanistan är ett gott exempel på detta. Förtroendet för president Hamid Karzai hade urholkats både hos befolkningen, som såg på hur de gamla krigsherrarna i Karzais regering kunde berika sig vid maktens grytor och hos de internationella aktörerna på plats som var frustrerade över den regeringens oförmåga att regera landet. Presidentvalet förra sommaren skulle lösa detta. Men att pressa fram valet kom snarare att slå tillbaka mot internationella samfundet – valprocessen avslöjade bristen på legitimitet hos regeringen mer än något annat. En som följde valkampanjen på nära håll är den brittiske dokumentärfilmaren Martin Herring, som just nu lägger sista handen vid sin senaste film, Vote Afghanistan! som har premiär i London om en månad. Konflikts Daniela Marquardt ringe upp honom.

En person som nära studerat grunderna för hur våldsamma konflikter uppstår och hur dessa konflikter kan lösas och stabiliseras är ekonomiprofessorn Frances Stewart på Oxford University. Tillsammans med sin forskargrupp har hon gjort fältstudier och jämfört statistik från länder med liknande interna motsättningar i form av olika etniciteter och religioner. Det intressanta är att dessa länder många gånger har helt olika situation - medan grupperna i vissa länder har lyckats leva relativt fredligt sida vid sida, som i Ghana, har andra drabbats hårt av långvariga blodiga strider, som i Nigeria. Hur kommer det sig? Enligt Frances Stewart är det avgörande om det finns stora ojämlikheter mellan de olika grupperna i ett land. När Konflikts reporter Robin Olin träffade Stewart på Sverigebesök, kritiserade hon den typ av majoritetsdemokrati som väst ofta vill införa i konfliktdrabbade länder.

Gäster i studion är Marika Fahlén, ambassadör och sändebud för Afrikas Horn, och Mark Salter, programansvarig för Demokrati och konflikthantering vid IDEA, Internationella institutet för demokrati och valstöd här i Stockholm.

Programledare: Daniela Marquardt
Producenter: Ira Mallik och Ivar Ekman