Förortsfördomar och dubbdäcksdubier

35 min
Tre år har gått sen kravallerna i Husby, nu flyger stenar och journalister hotas igen. PR-kupp om bildäck i det redaktionella finrummet. Brutet förtroende när nättidningen KIT gick på BDSM-fest.

Hot mot journalister försvårar förortsbevakning  
Den här veckan är det tre år sen kravallerna i Husby bröt ut. Under några dagar var Stockholmsförorten fylld med journalister både från Sverige och utlandet. Husby blev känt över hela världen.

Nu under våren har förorten hamnat i fokus igen. Svenska och utländska journalister har flera gånger tvingats fly när de utsatts för våld eller hot om våld.

Vi ska minnas tillbaka till när bilar stod i brand 2013 och fråga hur det gått med löftena om ökad förortsbevakning?

Vår reporter Sara Heyman bodde själv i Tensta då. I veckan har hon pratat med boende i området om förtroendet för journalister och med journalister i området om säkerhet och utmaningar med förortsbevakning.

PR-kupp i tidningsspalterna – igen
Förra veckan skrev flera tidningar om ett maskerat gäng som kallade sig Däckpiraterna. I en film på Youtube påstod de sig vilja rädda liv genom att byta vinterdäck till sommardäck på bilar över hela Sverige.

Tidningarna fick tipset om filmen från en man som själv påstod att han utsatts av piraterna. Men någon polisanmälan, det har han inte gjort.

Det här fick våra reportrar Hanna Frelin och Linnea Svensson att ana PR-ugglor i mossen. De gav sig i veckan ut på piratjakt.

Brutet förtroende när BDSM:are svartmålades
Nättidningen KIT fick förtroendet att med bild och text porträttera tio personer som öppenhjärtligt och utlämnande berättade om sin sexuella läggning i samband med två BDSM-fester i Göteborg. Det blev en naken skildring av en grupp som ofta känner sig stigmatiserad på grund av dess fäbless för rollspel, smisk och latex.

Reportaget hyllades men när reportern i samma veva publicerade en text om sin egen upplevelse av helgen kände sig dom porträtterade både svikna och grundlurade. Texten hade rubriken: “Jag åkte på sexhelg i Göteborg och ville bara bli ren när jag kom hem”.

Hur är det med yrkesetiken här? Är det okej att som journalist få förtroende att berätta en historia, men sedan också berätta en helt annan? Jonna Westin är reporter.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.25
  Hans Zimmer - I See Everything
  Gavin Greenaway
  Sherlock Holmes: A Game Of Shadows
  Etikett: Sony Classical
 • 11.36
  The Acid - Basic Instinct
  Kompositör: The Acid