Lars Norén om grekiskt ödesdrama, reportage om judendom och popkultur m m

34 min
1) Lars Norén intervjuas inför lördagens (13/3) premiär av Orestien på Folkteatern i Göteborg. Reporter: Mia Gerdin 2) Filmskaparna Ethan och Joel Coen har fått kritik i USA efter filmen A Serious Man som anklagats vara anti-judisk. Katarina Andersson rapporterar från New York. 3) Kerstin Berggren intervjuar brittiske dramatikern Dennis Kelly och svenska regissören Maria Åberg inför fredagens premiär av Kellys nya pjäs " The Gods Weep" med Jeremy Irons i huvudrollen. Programledare: Mia Gerdin Mer information på sr.se/p1/snittet

Varför satsar Lars Norén på ett tungt grekiskt drama som sin första uppsättning på Folkteatern i Göteborg?  Valet han gjort är Aischylos trilogi Orestien som är både ett hämnddrama och en beskrivning av samhällsförändringar och som dessutom innehåller en konflikt mellan manligt och kvinnligt.  Vilka sidor i dramat har Norén valt att lyfta fram, undrar Mia Gerdin i en intervju veckan innan premiären.  (Premiär 13 mars). 

Mer teater blir det i en rapport från London och Royal Shakespeare Company. Nästa vecka är det nämligen premiär på den välkände brittiske dramatikern Dennis Kelly´s nya pjäs The Gods Weep med Jeremy Irons i huvudrollen. För regin står den svenska regissören Maria Åberg, som efter åtta år i den engelska huvudstaden nu är ordentligt etablerad i Londons teatervärld. Kerstin Berggren har träffat Maria Åberg och Dennis Kelly. 

I Snittet ingår också en rapport från Katarina Andersson om bröderna Coens senaste film A Serious Man som fått kritik i vissa judiska kretsar eftersom filmen innehåller flera looser-karaktärer som är judar.  Är det främst den äldre generationen som blivit nervös och kritisk när judar porträtteras som osympatiska individer? Rafi Samuels-Swartz från judiska organisationen NEXT menar att det är så, och att hans generation är mer öppen. Han säger också att judisk kultur på allvar gjort sitt intrång i populärkulturen de senaste 10-15 åren. 

Programledare är Mia Gerdin