Tomás Saraceno och Ruben Östlund

35 min
Någonstans mellan konst, vetenskap och arkitektur. Där rör sig Tomás Saraceno som just nu är aktuell med en utställning på Bonniers Konsthall i Stockholm. Tomás Saraceno, född 1973, har sina rötter i Argentina, men har bott i både Sydamerika och Europa. Han är utbildad arkitekt och konstnär och extremt intresserad av spindelnätets speciella egenskaper som ett av de starkaste material som finns.

I nära samarbete med vetenskapsmän har han återskapat ett tredimensionellt spindelnät. Det är han först med. Och på Bonniers Konsthall har han fyllt ett helt rum med en uppförstorad modell av ett nät vävt av en ”svart änka”.

Tomás Saraceno skapar också alternativa städer och drömmer om att kolonisera rymden med samhällen efter samma principer som internet.

Berlinarkitekten Heike Hanada vann tävlingen om en utbyggnad av Stockholms berömda Stadsbibliotek, signerat Gunnar Asplund.  Efter en sex år lång process för att få fram en lämplig utbyggnad lade stadens politiker i höstas förslaget på is, ett beslut som fortfarande inte fått någon vettig förklaring. I måndags kväll berättade Heike Hanada om sin upplevelse av tävlingen på en debatt i Stockholm.

Ruben Östlund belönades nyligen med en Guldbjörn på filmfestivalen i Berlin för sin kortfilm om ett misslyckat rån. I Snittet hör ni honom berätta hela filmen i radio, och hur han själv funderat kring vår bild av brott och brottslighet.  Brottsligheten befinner sig för det mesta långt ifrån filmernas dramatiska skeenden, menar han - den är betydligt vardagligare än vi tror.

Programledare: Karsten Thurfjell