Resväskan – en fullpackad följeslagare

54 min
Så länge människan har rest – på semester eller för arbete, så har vi ställt oss frågan – vad ska vi ta med oss för kläder?

Ofta har vi besvarat frågan genom att packa ner alldeles för många plagg och pjuck, som sällan, eller aldrig, används. För man vet ju aldrig vad som kommer att behövas. Kanske kan man påstå att osäkerheten med resan ofta balanseras med en stor och trygg garderob, som får väskorna att bågna och tangera "övervikt".

Och det trots att modetidningar varje sommar tipsar om hur proffsen packar – det är alltid lätt. Kända modepersonligheter får berätta om vad just de tar med sig på sina semesterresor, det är aldrig särskilt mycket. En kaftan, en solhatt och bekväma skor och, naturligtvis – crèmer med solskyddssfaktor 50.

Man skulle kanske kunna tro att resväskor har utvecklats i takt med all annan teknik, men riktigt så är det inte. Det har gått i ganska maklig takt. Somliga har påpekat att det till och med är: "chockerande att inse att vi skickade en människa till månen innan vi kom på idén att sätta hjul på resväskor". 1969 landade människan på månen. 1970 kom en amerikansk man i väskbranschen vid namn Bernard D. Sadow på idén att skruva fast hjul på resväskan. Två år senare fick han patent för sitt "Rolling luggage".

Men om man ska vara petig så rullade faktiskt tempelriddarna sina vapen i väskor med hjul, redan i mitten av 1100-talet. Eller, de fick förstås hjälp med att rulla väskorna, fulla med tunga svärd och slipverktyg.

Att själv behöva släpa runt på bagage var inget som de som hade råd att resa behöva tänka på under flera hundra år. Långt in på 1900-talet kunde de bättre bemedlade alltid förlita sig på servicepersonal som, för billig penning, kånkade deras tunga koffertar till och från båtar, tåg och hotell.

Det är en av anledningarna till att det är först då massturismen kom igång som resväskorna började ta fart, och få nya former. Och inte minst bli lättare. Det funkade helt enkelt inte längre med att resa med en sorts stora och tunga och otympliga flyttkartonger.

I veckans program tittar vi närmare på hur vi har packat våra resväskor genom tiderna. Vi besöker Livrustkammaren i Stockholm för att ta reda på vad svenska kungligheter valde att stoppa ner i sina väskor. Vi berättar också om hur resande kan inspirera modeskapare till att skapa nya kollektioner. Och så tar vi en titt på vad den en moderna storstadsmänniskan som längtar ut till naturen väljer att fylla sin ryggsäck med.

Veckans gäst är Per Naroskin, psykolog och författare.