Man är som en hockeyfrilla, ibland är man inne och ibland är man ute

34 min
Johanne Hildebrandt var som en av Sveriges första kvinnliga krigsreporta, pionjär inom sitt område. Nu är hon dragit sig tillbaka till ett hus i skogen där hon mycket framgångsrikt skriver romaner.

Ulf Elfving möter Johanne Hildebrandt. Det blir ett mycket öppenhjärtligt samtal om krig, fred, gudinnor, kärleken och mycket mer. Hon är som första kvinna invald i Kungliga Krigsvetenskapsakademin. Ett stort uppdrag som hon ser som ett stort erkännande. - Det är första gången sedan starten 1796 som en kvinna väljs in här, så det är mycket stort säger Johanne till Ulf i Elfving möter.

Men uppväxten i en liten by i Lapplands inland var inte helt problemfri. Hennes mamma födde henne som mycket ung och det fanns ingen pappa registrerad. Det var väldigt besvärligt då på 60-talet och jag fick inte döpas i kyrkan. Utanförskapet gjorde sig påmind också i skolan då ett gäng försökte mobba henne.

- Jag tänkte ger de sig på mig nu och jag backar och tar emot - då får jag backa hela livet, säger Johanne. Som då slog jag till dem först.

- Det är ett mirakel att jag överlevt i mitt jobb. Jag var naiv och jättemodig säger Johanne.

Nu har hon dragit sig undan från krigsfronten, träffat kärleken och bor nära skogen. Jag vill inte bo i en stad där folk går på mitt huvud. Nu filar hon på nästa bok i Valhallatriologin och håller på att starta upp en egen youtubekanal.Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Pink - So What
  Album: So What
  Kompositör: Max (2) Martin, Pink, Shellback
  Bolag: Laface
 • 12.06
  Guns 'N' Roses - Sweet Child O' Mine
  Kompositör: Guns 'N' Roses
  Bolag: Geffen
 • 12.11
  Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
  Album: Stronger
  Kompositör: Jörgen Elofsson, David Gamson, Greg Kurstin, Ali Tamposi
  Bolag: Rca
 • 12.33
  Kent - Nattpojken Och Dagflickan
  Album: Då Som Nu För Alltid
  Kompositör: Joakim Berg
  Bolag: Sony Bmg Music Entertainment
 • 12.40
  Blondie - Call Me
  Album: Once More Into The Bleach (Debbie Harry & Blondie)
  Kompositör: Giorgio Moroder
  Bolag: Chrysalis