Diskrimineringslagen sätts på prov

44 min
Arbetsförmedlingen gjorde fel när en muslimsk man fick sin aktivitetsersättning indragen på grund av att han inte tog i hand när han hälsade på en kvinnlig arbetsgivare. Domen i Stockholms tingsrätt har väckt starka reaktioner och nu höjs röster för att diskrimineringslagen borde ändras.

Folkpartiets Erik Ullenhag debatterar med Mehmet Kaplan från Miljöpartiet.

Här finns länk till DOs hemsida och domen från Stockholms Tingsrätt.

Här kan du lyssna på ett tidigare Människor och tro som handlade om den nya Diskrimineringslagen som sjösattes 2009. Medverkade gjorde den nytillträdde DO:n Katri Linna, Hans-Ingvar Roth, professor i Mänskliga rättigheter vid Lunds Universitet samt Zanyar Adami, journalist. I programmet finns också ett reportage om två olika fall som berör religiös diskriminering, bland annat det aktuella handskakningsfallet i Älmhult. Reporter Anneli Rådestad.

Med anledning av årsdagen av revolutionen i Iran analyserar Mohammad Fazlhashemi, idehistoriker vid Umeå universitet, maktkampen i Iran.

De jemenitiska judarna anses vara en av världens äldsta folkgrupper, och har en unik status i den judiska världen på grund av sina ålderdomliga seder och bruk. För 50 år sen bodde över 60 000 judar i Jemen, längst ner på arabiska halvöns sydspets, men på grund av hot, mord och förföljelser har de flesta emigrerat och idag finns bara cirka 300 judar kvar i landet. Lotten Collin gjorde ett besök hos 15 familjer som idag bor i en inhägnad förort till Jemens huvudstad Sanaa.

För en dryg månad sedan drabbades Haiti av det jordskalv som slog sönder hela samhället och många erfarna hjälparbetare har vittnat om att katastrofens omfattning är både svårbegriplig och svårbearbetad. En av de första svenska röster som kunde lämna rapporter om förödelsen tillhörde Gunnar Hällgren, katastrofchef på Hoppets stjärna. Hör honom i Kvartsamtalet om ett liv i internationell tjänst, om känslan av mening eller meningslöshet i arbetet och om den inre kompass som behövs för att man ska orkDiskrimienria verka i katastrof och kaos.

Utriekskrönikan av Cecilia Uddén tar sin utgångspunkt i en uppmärksammade arrestering av Muslimska brödrarskapet i Egypten.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren