Mitt nya jag

54 min
Det händer att känslan av förändring kommer till följd av en resa, kurs eller förälskelse. Men kan man börja från andra hållet? Skissa fram förändringen i teorin och fejka sig fram till sitt nya jag?

Gustaf bestämde sig för att göra en så kallad relaunch - att lansera sig själv som en ny person.

”Jag hade gått igenom en kris till följd av en separation. Efter ett tag kände jag att offerrollen som jag fått kändes lite tjatig. Så jag bestämde mig för att inte vara sån längre och bjöd in till en releasefest för min nya personlighet."

Professor i socialpsykologi Anne Wilson vid Wilfrid Laurier University i Kanada har forskat på vår relation till våra tidigare jag. Hennes studier har visat att vi tenderar att se ner på våra tidigare jag, på så sätt framstår våra nuvarande jag som så mycket mer lyckade. Att framhäva lågvattenmärken i den förflutna ger helt enkelt en kontrast till nutiden. Anne Wilson menar att artister och idrottsstjärnor ofta använder sig av denna metod, till exempel kan de berätta om hur tuff deras uppväxt var - och på så sätt framstå som ännu mer lyckade idag.

Men kan man förändra sin personlighet bara genom att bestämma sig, hur går man till väga och är förändringen hållbar?

Gäster i studion är David Turfjell, religionsvetare vid Södertörns högskola samt Bo Blåvarg, existentiell psykolog, Ersta Diakoni.

Programledare är Samanda Ekman.