Trolljakt och talkshowkrig

70 min
P3 Kultur undersöker det offentliga samtalet. Hur offentligt är det? Hur låter det? Har det förvandlats till ren underhållning? Hörs alla? Och vilka är det som stör?

"Jag kunde till och med gå ut och skriva negativa saker om mig själv för att förvilla folk, för att ingen skulle kunna förstå att det var jag". (Anonymt troll till P3 Kultur)

De kallas för troll. De är näthatare, anonyma mobbare och samtalssabotörer. De håller till i bloggarnas kommentarfält och på Internets diskussionsforum. Deras mål är att förvirra, irritera, sprida hat och få diskussioner att spåra ur. Eller bara dissa dig lite, på kul. For the lulz. Trollandet är något som alltid görs i skydd av anonymitet. Trollen är mycket svåra att spåra.

Men i veckans P3 Kultur ger sig reportern Märta Myrstener ut på trolljakt.

Vilka döljer sig bakom trollens pseudonymer? Vad driver dem till att bete sig som digitala diskussionshuliganer? Hur mår trollen egentligen? Följ med när P3 Kultur smyger in i Internets mörkaste vrår i jakten på ett troll som ställer upp på intervju öga mot öga.

Samhällsdebattören Rasmus Fleischer, författare till Det postdigitala manifestet, är något av en expert på nättroll. I en serie uppmärksammade artiklar på sin blogg Copyriot har Rasmus på nätet. Nu kommer han till studion och diskuterar trollens roll i det offentliga samtalet på Internet med P3 Kulturs programledare Johanna Koljonen.

Ni får också en utförlig sammanfattning av vinterns stora amerikanska talkshowkrig mellan Conan O’Brien och Jay Leno, det som slutade med att Conan O’Brien slutade som värd för NBC:s Tonight Show efter bara sju månader för att ersättas av Leno – som han tagit över programledarjobbet från. Popkulturexperterna och tv-bloggarna Christina Jeurling () och Martin Degrell () reder ut hela härvan, och de ger också sina spådomar om pratprogrammens framtid, nu när Oprah meddelat att hon ska sluta sända sitt program.

Ännu mer prat om offentligt prat blir det när Annika Lantz kommer och diskuterar underhållningsvärdet i det offentliga samtalet. Det blir också en uppföljning på vad som hände efter förra årets stora humorfejd, som började när Lantz i tv:s panelhumorprogram.

Givetvis kommer även P3 Kulturs seniorreporter och bokklubbsföreståndare Roger Wilson till studion för att prata om en ny kändisbiografi. Den här veckan är det komikern och skådespelaren Kathy Griffins Official book club selection.