BANG! En feministisk tidskrift fyller 25

31 min
En av Sveriges tre största kulturtidskrifter, alltid djupt förankrad i sin tids feministiska rörelse, fyller 25 år. Genom åren har varje ny redaktion radikalt omformulerat innehållet.

”bang är ju en tidning som föryngras hela tiden, det är alltid en ny generation som tar över – så det är klart att man både är kritisk och älskar bang på samma gång. Men så är det ju med feministvärlden över huvud taget. Om man som feminist älskade allt med feminismen så tror jag inte att man skulle ha nånting att säga.”

Sanna Samuelsson är ny chefredaktör för bang – en av Sveriges tre största kulturtidskrifter, alltid djupt förankrad i sin tids feministiska rörelse. Genom åren har varje ny redaktion radikalt omformulerat innehåll och form utifrån sin egen tid och egna utgångspunkter; en idé om ständig förnyelse som fanns i bangs blodomlopp redan vid starten för 25 år sedan. Därför syns tidens gång och den svenska feminismens utveckling så tydligt i bang.

Var stod bang då, 1991, och framförallt: var står bang och feminismen idag? Möt Sanna Samuelsson och hennes kolleger Valerie Kyeyune Backström och Mireya Echeverría Quezada, och Johanna Palmström som just lämnat ifrån sig sitt sista nummer som chefredaktör. Dessutom några av de som var med under bangs allra första år: Cecilia Annell, Petra Ulmanen, Cecilia Garme – och Susanne Skog, som också gjort det här reportaget.