Sven Wernström - inte bara Trälarna

44 min
För dig som är intresserad av författande, författarskap och läsande. Här diskuteras ny som klassisk litteratur, lyrik, analyser, litteraturens historia och bortglömda böcker.

 - Barn har inga fria fantasier, de hittar inte på, utan bearbetar det vi ger dem, därför är det viktigt vad vi ger dom, säger Sven Wernström, barn- och ungdomsförfattare som skrivit mer än 100 böcker. Och Sven Wernström som fyller 85 i år är fortfarande lika upprörd över sociala orättvisor som han var för 40 år sen då han började skriva Trälarna, en romanserie som beskriver Sveriges historia under 1000 år ur ett klassperspektiv.

- Det var Vilhelm Moberg som gav mig receptet på hur man skriver historiska berättelser: man ska inte skriva om det som har hänt, utan om det som kunde ha hänt.

 Sven Wernström kom nyligen ut med romanen Ett författarliv som speglar hur det svenska välfärdssamhället byggdes upp för att sedan rivas ner.  Han är besviken över att arbetarklassen idag inte har några företrädare och därför saknar röst i debatten.

- Ett författarliv är min sista roman, nu blir det inga fler större projekt utan jag koncentrerar mig på sångtexter och limerickar, sådant jag hinner göra färdigt innan jag dör, säger han helt osentimentalt.

 

I den lilla arbetslägenheten i Norrköping berättar Sven Wernström för Mia Gerdin om sitt författarliv, om musikens stora roll i hans liv – t ex cittraspelandet tillsammans med hel- och halvkändisarna i Citronilerna.  Han tar också fram sin luta för att sjunga egna sånger - och så blir det en och annan fräck limerick.