Gaza - ett år efter kriget

57 min
Ett år efter kriget ligger Gaza fortfarande i ruiner. Men mitt i den djupa fattigdomen och den psykiska nöden finns också drömmar. Möt sexbarnsmamman som spelar teater, kvinnliga graffitikonstnärer och hör unga författare som drömmer om nobelpris. Om Hamas minskade popularitet medan organisationens grepp om samhället hårdnar. Cecilia Uddén sänder Konflikt från en picknick med skräddaren i Gaza.

Kassakistorna är fulla säger FN:s biståndschef i Gaza och byggmaterialet ligger och väntar i stora högar utanför gränsen men inne i Gaza har knappt någon återuppbyggnad skett efter kriget för ett år sedan. Många beskriver det som om klockan har stannat. Många människor bor i tält eller tillfälliga skjul intill sina raserade hus.  

Armodet har däremot vuxit, fattigdomen har tredubblats samtidigt som blockaden har gjort att varor blivit dubbelt så dyra. Människor svälter inte men de kan inte leva värdiga liv. Många har inte ens råd med toalettpapper. Av de drygt fyra miljarder dollar som utlovades vid givarkonferensen efter Gazakriget syns inte mycket på plats.

Ilskan och uppgivenheten har tydligt ökat. En man berättar att han fick besök av FN-chefen Ban Ki Moon ändå har inget förändrats. Ni bryr er ändå inte om oss, varför ska vi överhuvudtaget prata med er, är en vanlig kommentar man får som utländsk journalist.

Besvikelsen är också stor på Egypten, som håller på att bygga en underjordisk mur utmed gränsen till Gaza för att täppa till tunnlarna som idag förser Gaza med de flesta varor - Gazas livlina. Samtidigt jublar gazabor när Egyptens fotbollslandslag gör mål mot Nigeria. De som stödjer Egypten, både i sporten och politiken, vill se ett slut på tunneltrafiken som bara gynnar Hamas. De hoppas att omvärlden äntligen ska få upp ögonen för Gazas lidande när livsmedelsförsörjningen stryps helt.

Trots eländet försöker människor också att skapa sig en dräglig tillvaro och upprätthålla drömmar och visioner. Konflikt går på teater i Gaza och träffar den 33-åriga skådespelerskan och sexbarnsmamman Inas al Saqqa som försköts av sin familj när hon valde teatern. Dramaturgen Rasmi Damo berättar hur man lär sig att kringgå Hamas förbud och censur i Gaza idag. 

En tydlig förändring i Gaza är hur Hamas har stärkt sitt grepp om samhället genom att ta kontrollen över en lång rad institutioner som skolor, sjukhus och mataffärer. När Fatah inte längre finns i Gaza utmanas Hamas istället av ännu radikalare grupper, salafister, och genomdriver själva en strängare syn på hur man får klä sig och förbud för killar och tjejer att umgås om de inte är gifta.

Kontrollen över medierapportering har också ökat. Många journalister vittnar om trakasserier och misshandel men de vågar inte klaga öppet av rädsla för repressalier eller att bli dödad.

Hamas dominans märks också på gatorna där graffitikonsten har varit en slags temperaturmätare på Gazas tillstånd. Idag är den sunda ordväxling som funnits mellan Fatah och Hamas utraderad. Det berättar journalisten och fotografen Mia Gröndahl som dokumenterat graffitin under sju år och nyligen gett ut boken Gaza graffiti - budskap om kärlek och politik. Graffitikonstnärerna Majdal al Nateel och Maisa Bardaweel, som är trötta på att få sin konst övermålad och på trakasserier mot kvinnliga konstnärer har flyttat in på galleri med sin konst.

Drömmarna lever också hos de tre unga författarna Saba Tawfiq, Gheed Abu Hissi och Najla Atallah. Det gemensamma temat i deras böcker är att det går att förändra och att förändringen måste komma inifrån. Najla Atallah drömmer om att en dag bli nobelprisnomerad.

I programmet som sänds från en picknick med Cecilia Uddéns vän skräddaren Farouk i Gaza och hans familj, medverkar också Lotta Schüllerqvist, Dagens Nyheterns tidigare korrespondent i Mellanöstern, som snart kommer ut med en bok om Gaza.

Programledare: Cecilia Uddén
Producent: Daniela Marquardt