Målarböcker för vuxna – är det bokbranschens räddning?

13 min
Fylla-i-böcker med tusen detaljer, tagna från buddistiska mandalas eller västlig naturromantik, har blivit en försäljningssuccé. P1 Kultur utforskar vad som är grejen med målarböcker för vuxna.

Fem av tio av de mest sålda böckerna på Amazon förra året var målarböcker för vuxna. Den allra mest kända boken i genren, Johanna Basfords "Den hemliga trädgården", sålde på bara två månader i tre miljoner exemplar.

Det rör sig alltså om fylla-i-böcker med tusen detaljer, tagna från buddistiska mandalas eller västlig naturromantik, och de har blivit en våldsam stor del av bokförsäljningen. Vissa säger att de rent av räddar bokbranschen.

Ett av de senaste stjärnskotten i genren är Siri Carlén, nytuexaminerad illustratör från konstfack som gör succé med sin bok En dag. P1 Kulturs reporter Jenny Aschenbrenner träffade henne som en start på ett utforskande om vad som är det stora med sådana här målarböcker.

På vägen mötte hon även psykologen Jenny Jägerfeld och chefredaktören Jonas Nirfalk och förvandlade sina kollegor Nina Asarnoj och Katarina Wikars till testpersoner.