Demografispecial - vilka är världens unga?

41 min
Hur är det med den unga befolkningen runt om i världen? Varför flyttar spanjorerna hemifrån senare än tidigare? Och hur ser det ut med gängkriminaliteten i El Salvador?

I ungkorren Palmira Koukkari Mbengas sista program på sin talkshowvecka. Vid sin sida har hon Simon Rosenqvist, som under sommaren hörs i Morgonpasset i P3. Torsdagens program kommer att ägnas åt att undersöka hur det står till med världens unga.

Det kan tänkas som ett oändligt ämne, men för att göra det mer konkret har Palmira bjudit in Livia Oláh, docent i demografi vid Stockholms Universitet.

Tillsammans med Livia kommer Palmira och Simon göra olika nedslag runt om i världen fört att kartlägga den unga befolkningen och deras situation. Till sin hjälp har de Sveriges Radios övriga korrespondenter. Lotten Collin, som bevakar Sydamerika, berättar om bland annat om gängkriminaliteten i El Salvador och hur det påverkar de unga. Ekots utsända i Sydeuropa, Kajsa Norell, rapporterar om att spanjorer väntar allt längre med att flytta hemifrån. Vad beror det på?

Dessutom kommer Marieme Niang, till studion. Hon är designer och driver ett klädföretag där hon syr upp kläderna i Senegal. Vad var det som fick henne att starta företaget och hur upplever hon att de unga har det i Senegal?

Sist men inte minst kommer Sveriges Radios Kinakorrespondent, Hanna Sahlberg, till programmet. Nästa vecka är det hennes tur att leda talkshow. Palmira passar på att fråga om de ungas situation i Kina och Sydkorea. Hur ser det ut med prestationskrav och karriär? Och hur att enbarnspolitiken påverkat de ungas situation i Kina?

Epost: korrespondenterna@sverigesradio.se

Programledare: Palmira Koukkari Mbenga
Bisittare: Simon Rosenqvist
Producent: Anders Backlund