En polsk världsreporter och känd sydafrikansk om medierna i Afrika

20 min
-Anledningen till att Afrika består av så många diktaturer är att statschefer typ Mugabe fortfarande kontrollerar medierna! De ekonomiska problemen gör dessutom att regimerna kan ta tillbaka de få oberoende medierna som ändå finns. Det säger William Gumede - en av Afrikas mest inflytelserika journalister och samhällsvetare.

Publicerat diskuterar idag mediesituationen i Afrika med William Gumede, som kommer från Johannesburg i Sydafrika och skrivit mycket för The Guardian och Independent med flera. Han har också gett ut flera böcker.

Han beklagar att många länder i västvärlden nu minskar på det så kallade demokratibiståndet, pengar till oberoende medier.

Dyr och långsam process

-Att skapa tryck- och yttrandefrihet, mer demokrati, är en mödosam och långsam process. Givarna vill helst ha snabba och mätbara resultat, säger han.

William Gumede har också många synpunkter på hur de västliga medierna rapporterar från Afrika. Och beklagar att västs redaktioner i stor omfattning drar ner på bevakningen av Afrika.

"Reporterns självporträtt"

Många åsikter om detta hade också världens kanske mest kände utrikesreporter - Ryszard Kapuscinski.

Per Runesson har läst den samling av tankar som en polsk vän till Kapuscinski har fogat samman i den lilla boken som nu finns på svenska: "Reporterns självporträtt".

52 citat om medierna...

I boken hittar vi bland annat ett helt kapitel med citat som handlar om medierna. Sten Lundström läser upp tre av dem.